Община Сливен

Вести от ГЕРБ: Младежки дебат в Сливен, успех на наш проект в Брюксел

Дебат
06.12.2012 / 18:03

Областният председател на МГЕРБ-Сливен Весела Качарова и областният организационен секретар Кристин Спасов присъстваха на младежки дебат, част от програмата, посветена на седмицата „Европа – България”. Темата бе „Европейският парламент ще се справи с демографския проблем. В дискусията участваха ученици от сливенските училища, разделени в два отбора, които защитаваха съответно интересите на правителството и опозицията. Учениците бяха представители на клубовете по дебати от Младежки дом – Сливен и Младежки парламент – Сливен. Кристин Спасов информира за направения извод от дебата - застаряването на населението е основен проблем и един от приоритетите на правителството трябва да бъде повече млади и високообразовани личности да остават да живеят в България, да работят и отглеждат децата си у нас. След форума беше открита кулинарна изложба с ястия от страните от ЕС, подготвени от децата от Помощно училище „Власаки Шуманов“ – Сливен, със съдействието на учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и ресторантьорство.

Събитието е част от събитията на обявената седмица „Европа-България”, организирана от Областна администрация-Сливен в рамките на Работна програма за 2012 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Поредицата от културни и информационни събития се провежда в сътрудничество с общините и читалищата в областта и са посветени на 5-те години членство на Република България в Европейския съюз.

 

 

България спечели 1 място в категорията за най-устойчив проект на първия Конгрес за млади фермери. Младите фермери на България доказаха още веднъж, че бъдещето на ОСП е в техните ръце. На 6 декември в Европейският парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в ЕП. На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България.

Приветствени слова направиха председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол, координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес и домакините на събитието Естер Херанц Гарсия и Нуно Мело.

Българският евродепутат Мария Габриел, член на Комисията по земеделие в ЕП бе посланикът на младите фермери от България. Тя представи кандидатурите от страната за наградата за най-добър иновативен млад земеделски стопанин.

Г-жа Габриел акцентира на това, че от българските кандидатури си проличава как членството в ЕС е допринесло изключително много за модернизацията и иновацията на земеделските стопанства.

"Земеделието и животновъдството са част от живота им още от тяхното детство. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на земеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в ОСП и Съюза. "Мечтите се превърнаха в идеи, а идеите в реалистични сериозни проекти през 2007 г.", пише един от нашите кандидати.

Като посланик на българските млади фермери, тя обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми - младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.

"В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие", изтъкна Мария Габриел. Тя посочи и друга основна характеристика на българските кандидатури - екологичната им насоченост. "Вие, младите, сте бъдещето на европейското земеделие, нашето бъдеще", заключи тя.

България се нареди сред лауреатите с проекта на Ирина Христова от Габрово в категорията за най-устойчив проект. Нейната проектна разработка в областта на птицепроизводството впечатли журито и така младите фермери от България достойно защитиха мястото на страната в Европа и Общата селскостопанска политика.

Всички български проекти се характеризираха с новаторски дух, силна мотивация и конкретни предложения за реализиране на идеите.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев