Община Сливен

Ще кръщават на Георги Аспарухов - Гунди село в община Драгоман

Гунди
05.12.2012 / 09:19

Очертава се село Беренде да бъде кръстено на Георги Аспарухов за рождения ден на легендата на 4 май. Ако беше жив, Гунди щеше да навърши 70 години през 2013-а.

Идеята е на ген. Кирил Войнов, бивш шеф на национална служба “Пожарна и аварийна безопасност”. Беренде е родното село на Аспарух Рангелов, бащата на великия футболист, който често е ходил там. Мястото е на 47 км от София, в община Драгоман. Останали са само 50-ина жители.

“Идеята възникна спонтанно преди повече от 10 години - сподели ген. Войнов. - Разговаряли сме по темата още с покойния Иван Славков. Включиха се бившият футболист на “Левски” Стефан Павлов, председателят на “синия” клуб Стоян Хранов и други.

Обединихме се като българи, хора родолюбци и свързани с “Левски”. Гунди всъщност е на цяла България, вече близо 50 години славата му е жива. И е нормално да бъде увековечена и по този начин. Достойните българи не трябва да бъдат забравяни.

Готови сме с всичко, за да осъществим идеята. Цецо Миланов, адвокат от Драгоман, задвижи нещата юридически. говорихме с кмета на Беренде (Андрей Иванов от ГЕРБ - б.а.). Ще говорим с областния управител на София Красимир Живков. Разбира се, местните хора също трябва да си кажат мнението. В крайна сметка ще се получи един малък референдум. Но не виждам на каква база може да има пречки. Вече конкретното име трябва да се уточни, може би - Георги Аспарухово.”

/Труд/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев