Община Сливен

Д-р Нина Борова: Дефицитите, които доведоха до колапс здравната система

Лекар
04.12.2012 / 09:42

„Тежката артилерия” в управлението на здравната система не успява да улучи проблемите, защото стреля напосоки, без проглеждане. Тя остана сляпа за абсурдите, всеки от които разширява своята терито-рия и трайно се настанява в пространството наречено, здравна система. Територията на абсурдите и дефицитите в здравеопазването вече е на границата на санитарния минимум, след който нещата могат да станат необратими. Неспасяеми.

Най – големият дефицит е дефицитът на финансови средства. И вие ли си задавате въпроса: „Къде отиде резервът на здравната каса?” Ние също се питаме: „Къде е този резерв от над 1 млрд. лева, който бе-ше така необ¬ходим за извършване на реформите?”

Следва го дефицитът на кадри – 80 процента от завършващите медици напускат България, изчезват от картата на специалистите лека-ри: патологоанатоми, анестезиолози, хематолози… Всеки ден България губи по двама лекари. Докога ще можем да си позволяваме такава загу-ба на човешки и професионален капацитет?

И чудно ли е при това положение, че расте дефицитът на до-верие към системата и лекарите. Заради този дефицит ни отреждат пос-ледното място по качество на здравеопазването по последни данни на Европейския съюз.

Всеки ден в кабинета си като лекар чувам гласа на хората, а той е: „Болни сме, бедни сме, отчаяни сме!” Когато се опитвам да на-меря обяснение за това как стигнахме дотук, си задавам парадоксалния въпрос: Не се ли трогват политиците поне от това, че се стопява техни-ят електорат? И няма ли да се появят политици, за които човекът да е мярката за всички неща?

Обнадеждена съм, че има такава алтернатива. Тя се нарича „Движение България на гражданите” – един дългосрочен и амбициозен проект, който иска да върне човешкото лице на политиката. Вие сте гражданите на България. Затова искаме да ви чуваме. Отворени сме за вашите мнение и предложения в областта на здравеопазването, за дис-кусии и срещи, на които да обсъждаме конкретни проблеми. Само така, заедно, здравният екип на „Движение България на гражданите” може да спре срива и да върне истинския смисъл на здравеопазването.

 

Д-р Нина Борова, общински председател на ПП „Движение България на граж-даните” в Сливен

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев