Община Сливен

Бивш свещеник прие исляма

Снимка
04.12.2012 / 09:20

Бивш свещеник от София прие исляма и подпали напрежение между религиите, пише "Стандарт". В сайта на Главното мюфтийство е описано подборно решението на Атанас Михайлов, вече Абдуллах, да смени вярата. И на финала се отправя молитва "Всевишният да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!" Именно тази фраза ядоса духовниците от Видинска епархия и те се оттеглиха като съорганизатори на мюсюлманския ден Ашуре. Според отците тези думи са оскърбителни и са насочени срещу християнската вяра, че е в "заблуда" относно почитането на Бога. От епархията на митрополит Дометиан уточняват, че винаги са били добронамерени към мюсюлманите и така ще остане занапред. Но призовават християните във Видинско да не участват в предстоящия празник "като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани, особено в такъв труден - духовно и политически - нестабилен свят".

"Това изречение е стандартна молитва, която мюсюлманите изричат всеки ден", обясни пред "Стандарт" говорителят на главното мюфтийство Ахмед Ахмедов. Не искали да обидят или поругаят християнската религия. Ахмедов напомни като знак за добър тон между верите фактът, че главният мюфтия Мустафа Хаджи е бил на поклонението на патриарх Максим.

Атанас Михайлов е завършил семинарията и е учил две години в Богословския факултет. Бил е състудент на Пловдивския митрополит Николай и на Величкия епископ Сионий, който в момента е викарий на Видинския владика Дометиан. Столични духовници си спомниха, че Михайлов е бил ръкоположен навремето от Неврокопския митрополит Натанаил. Но бил свещеник за кратко и от Софийска митрополия го освободили, преди да бъде разпределен в енория. От сайта на мюфтийството коригираха снощи погрешното си заглавие "Свещеник прие исляма".

И.д. патриарх Варненски митрополит Кирил не пожела да коментира въпроса, преди да го е обсъдил със Св. синод.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев