Община Сливен

Маите не чакат апокалипсис на 21.12, готвят се за празник

Маи
04.12.2012 / 09:01

Докато хиляди хора по света се страхуват, че краят ще дойде на 21 декември и е предсказан от календара на маите, малцината останали наследници на тази цивилизация празнуват. Те ни най-малко не се страхуват от апокалипсис, а точно обратното - надяват се и вярват, че периодът, който ще започне след тази дата, ще бъде по-добър за тях, се посочва в репортаж на FoxNews.

В седмиците преди дългоочакваната дата маите извършват поредица от празненства и ритуали, с които благодарят на боговете си. Много от тях обаче се оплакват, че властите не ги допускат да изпълняват ритуалите с в своите древни храмове в Мексико заради всеобщата истерия за края на света.

Самите маи обаче изобщо не смятат, че апокалипсисът ще дойде. Всички те са наясно със своя календар, който отчита 394-годишни периода, наричани бактуни. 13-ият бактун свършва на 21 декември 2012 г., а числото 13 се смята за свещено.

Днес в Мексико живеят около 800 000 маи. Те се надяват следващият бактун да е по-добър от сегашния, който е започнал около 1618 година. В този последен бактун маите са преживели много страдания - завладяването от испанците, унищожаване на техни храмове и свещени места и драстично намаляване на представителите на коренното население заради донесените от Европа болести и робство.

"Това е краят на една ера за маите, на ера, която бе много напрегната за нас, в която преживяхме много страдание и болка", обяснява свещеникът Хосе Манрик Ескивел. "За новия бактун се молим да спрат войните, конфликтите и гладът", допълва той.

Свещеникът е на едно мнение с повечето археолози и астрономи, които не смятат, че древните маи са предвидили края на света в края на настоящия бактун. Единствените тревоги на маите в случая са, че мексиканските власти не ги допускат до някои техни исторически места, за да си изпълняват церемониите и празненствата. Те се оплакват, че не могат да стигнат до археологически забележителности, които техните предшественици са построили, като Чичен Ица и Тулум.

"Това много ни ядосва, но за съжаление това е положението. Затова си изпълняваме ритуалите в дворове, полета, свободни терени и където можем", обяснява Ескивел.

Франсиско де Анда, говорител на мексиканския Национален институт по антропология и история, който отговаря за археологическите находки, посочва две причини, заради които маите не са допускани до тях. "От една страна, е заради сигурността на посетителите, а също и за запазването на обектите, особено на дати, когато има огромен брой посетители", обяснява той.

Така например по време на пролетното равноденствие през 2011 г. 35 000 души посетили за един ден древния град на маите Чичен Ица. Толкова голям брой хора са заплаха за стълбите и за други строителни елементи. Извършването на ритуали с огньове също може да е опасно, обяснява Анда. Освен това днешните маи не могат да извършват церемонии в древните храмове, където са служели предците им, тъй като конструкциите може да рухнат, ако се съберат много хора.

А темата за края на света със сигурност ще събере огромен брой туристи в Мексико около 21 декември. Вълна от туристи се очаква в курортните центрове в източната част на Мексико и към други археологически места в района, който се готви да посрещне хиляди посетители от цял свят.

В Канкун, разположен в щата Кантана Роо - един от петте мексикански щата, където се е развивала цивилизацията на маите, хотелиерите предвиждат 90 на сто заетост, а това е глътка въздух за тази туристическа дестинация, засегната от 2009 година от световната икономическа криза. Чакането на "края на една епоха", както гласи туристическото мото, което може да се прочете на входа на Канкун, "със сигурност е било доходоносно за местния бизнес, защото сегашните данни сочат увеличение поне с 9 на сто спрямо миналата година", коментира Родриго де ла Пеня, президент на Асоциацията на хотелите в Канкун.

Чичен Ица, в щата Юкатан, е най-известният археологически обект и вероятно той ще бъде и най-силно посетеният. На 21 декември там ще има голяма церемония, на която ще бъдат показани ритуали на маите.

Самите мексиканци възприемат с чувство за хумор пророчеството на маите и понякога казват, че силните земетресения като регистрираните на 21 март или на зазоряване на 15 ноември били "репетиции" за свършека на света.

Президентът Фелипе Калдерон също се включи на тази вълна, свързвайки края на мандата си на 1 декември с пророчеството на маите.

"Според календара на маите през декември 2012 година приключва цял един цикъл. Изговориха се какви ли не фантасмагории и се каза, че това ще бъде краят на света.

Единственото сериозно нещо, което ще приключи в края на тази година, е моето управление", пошегува се Калдерон при обиколка през октомври.

/Стандарт/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев