Община Сливен

50 години родопчанин пази тайна за скрито имане в Гърция

Имане
03.12.2012 / 08:47

Родопчанин е чакал цели 50 години, за да намери тайно златно съкровище. За тази житейска история разказва гръцки вестник, цитиран от сайта "Родопи24".

За картата и тайната на заровеното имане в едно от помашките села около гръцкия град Ксанти, мъжът знаел от дядо си още като дете.

След като половин век родопчанинът чакал своя момент, наскоро той успял да изрови тенджерата с имане под третото стъпало в къщата.

За негово изключително голяма и неприятна изненада вътре нямало и помен от златни алтъни, а само стари монети от османско време без голяма стойност.

„Бях като залят с вряла вода. Цял живот чаках момента, в който ще отворя капака на тенджерата с алтъни, но останах с голямото разочарование.

Монетите имат някаква стойност, но това не е съкровището, което пазех в тайна цял живот. Дядо ми подробно ми описа къде се намирало селото.

След демокрацията стигнах до мястото, но там живееха хора. Започнах по-често да се отбивам, докато ми се удаде удобен случай.

Всичко си беше като на картата, с изключение на съдържанието вътре, разказва мъжът. От дядо си знаел, че богата турска фамилия, бягаща от Родопите през 1912 г., е заровила част от ценностите и парите си в района на връх Алада, а другата – на гръцка територия.

/Новинар/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев