Община Сливен

Три твърдения за живота на Христос оспорва папа Бенедикт в нова книга

Папата
23.11.2012 / 08:39

Иисус е роден години по-рано от смятаното досега, твърди главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI в нова книга, която беше публикувана в сряда, пише в. "Дейли телеграф".

 

Според произведението, озаглавено "Иисус от Назарет - разкази за неговото ранно детство", целият християнски календар се основава на неправилно изчисление, а грешката при изчислението на годината на раждането на Иисус е била допусната от монаха Дионисий Ексигус, живял през шести век и известен като Дионисий Малкия.

 

Твърдението на папата, че християнският календар се основава на допусната грешка при изчислението на годината на раждането на Христос, не е новост, припомня британският вестник. Много историци вярват, че Христос е бил роден някъде между 7 и 2 година преди настъпването на Новата ера или преди Христа, както е прието да се казва.

 

Дионисий Малкия е от Източна Европа и е смятан за изобретател на модерния календар и на понятието за Новата ера. Той е съставил новата календарна система, отчасти за да я дистанцира от календара, използван по онова време, основаващ се на годините от властването на римския император Диоклециан. Императорът преследвал християните, така че те имали основателна причина да го заличат от календарната система в полза на нова, вдъхновена от раждането на Христос.

 

Постепенно календарът на Дионисий Малкия бил приет широко в Европа и ерата, основана на неговите пресмятания, днес е основно летоброене в нашия свят. Но как точно той е изчислил годината на раждането на Христос не е ясно. Библията не уточнява годината на раждането на Божия син, така че се предполага, че Дионисий Малкия е базирал изчисленията си за годината върху бегли споменавания за възрастта на Иисус в началото на неговата мисия и на твърдението, че той е бил кръстен по времето на властването на император Тиберий.

 

Фактът, че сега папата подкрепя съмненията относно годината на раждането на Иисус, е доста впечатляващ, посочва в. "Дейли телеграф".

 

В книгата си папата поставя под съмнение още един момент, свързан с Рождество Христово. Противно на традиционните възстановки на рождествената сцена, в нея в действителност не са присъствали нито магарета, нито волове, нито каквото и да е друго животно.

 

Папата отхвърля и аргументите на някои учени, които твърдят, че Иисус е бил роден в Назарет вместо във Витлеем. Тиражът на новата книга на папата е 1 милион екземпляра.

/Новинар/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев