Община Сливен

В понеделник: Откриват изложба на сливенски икони в Москва

Храмът
16.11.2012 / 09:39

В понеделник ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен ще представи „Икони от Сливенския край“ в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“ в Москва. Експозицията ще бъде открита по повод Дните на българската духовност в Москва и Петербург.

Официалнита делегация от сливенска страна включва депутата от ГЕРБ Десислава Танева, областния управител Марин Кавръков, кмета Кольо Милев, директора на ХГ - Сливен Даниела Ненчева и реставратора Маргарита Пенева.

В изложбата са включени 93 експоната: икони, йерусалимии, евангелие, метален полиптих, напрестолен кръст, плащеници и фотографии, собственост на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Сливенска Митрополия, Храм „Св. София“ в град Сливен и Храм Св. Александър Невски“ – Бакаджика.

От сбирката „Християнско изкуство“ на Художествена галерия „Димитър Добрович“ са показани икони на едни от най-видните тревненски майстори: Йоаникий Папа Витанов и Кръстю Захариев, както и множество неизвестни зографи – представители на Тревненската иконографска школа. Местните иконописци са представени с творби на Недко Теодорович, Паскал Василев и Александър поп Георгиев. В експозицията са включени и съхранените в галерията уникални руски икони.

Наред с образците на иконографското изкуство от времето на Българското Възраждане / 18-19 век/, съхранени в галерията с благословията на Сливенска Митрополия,в експозицията са включени и уникални експонати като:

Евангелие от 1851г./притежание на църква „Св. София“ – гр. Сливен/ – една от най-ценните книги, съхранявани в храма.Оригинално руско издание, отпечатано в Киево-Печорската лавра в гр. Киев и подарено на храма около 1878г.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев