Община Сливен

Шефът на Би Би Си подаде оставка заради телевизионно предаване

Шефът
11.11.2012 / 12:02

Джордж Ентуистъл, генералният директор на британската обществена медия Би Би Си, подаде оставка едва два месеца след като пое поста, съобщава "Дневник".

 

Поводът е предаване на популярното предаване Newsnight, в което без видими доказателства бивш политик консерватор бе обвинен в педофилия. Името му не бе споменато, но по социални мрежи и форуми в интернет бе разкрито, че става дума за бивш високопоставен съветник на премиера Маргарет Тачър.

 

Причината са критиките, че качеството на журналистиката във финансираната от държавата телевизия са паднали до недопустимо ниско равнище. Ентуистъл е обвиняван също, че не е успял да контролира събитията около скандала с разкритията, че популярният в миналото телевизионен водещ Джими Савил е бил педофил, че години наред никой не е предприел нищо да го спре и дори в Би Би Си може би е имало педофилски кръг.

 

В петък Би Би Си поднесе извиненията си на засегнатия политик, но в събота на въпроси на собствените си журналисти Ентуистъл призна, че не е знаел предварително за съдържанието на предаването. Едва преди броени седмици той бе критикуван, че е оставена почти без контрол същата програма.

 

В съобщението за оставката си генералният директор казва, че недопустимо ниските журналистически стандарти в предаването на Newsnight са накърнили общественото доверие в 90-годишната Би Би Си.

 

"Като генерален директор аз нося крайната отговорност за цялото съдържание като главен редактор и поради това реших, че достойният начин за мен е да подам оставка."

 

Ентуистъл наследи Марк Томпсън, който трябва да поеме ръководството на компанията "Ню Йорк таймс". Заради скандала със Савил Томпсън трябваше да дава обяснения в Ню Йорк дали все още е подходящ да заеме поста сив едно от най-мощните издателства в САЩ.

 

Временно Би Би Си ще се ръководи от Тим Дейви, но коментатори предупреждават, че който и да е генералният директор, той трудно може да реагира на големи системни проблеми в организацията с 22 000 служители.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев