Община Сливен

Учените откриха планета, годна за живот

Планета
10.11.2012 / 09:05

Твърденията на уфолози и конспиратори, че не сме сами във вселената, може и да се окажат верни, пише "Новинар". Група учени откри планета, която е годна за живот. Посестримата на Земята се върти около звезда на съзвездието Живописец. Тя се намира в орбитата на оранжевото джудже от спектрален клас К – HD 40307, което е около 23 на сто по-леко от Слънцето и също толкова ярко.

 

До момента астрономите са откривали само веднъж планета, която да е разположена в т. нар. животоподдържаща зона на звезда.

 

Откритото небесно тяло – „Кепллер-22б”, обаче се намира на повече от 600 светлинни години от Земята. Новооткритата планета е само на 42 светлинни години от нас. Астрономите от Европейската южна обсерватория забелязаха звездата HD 40307 през 2008 г. Тогава в орбитата й бяха открити три „супер-Земи” благодарение на спектографа HARPS.

 

Ръководеният от Микко Туомми екип от университета в Хартфордшир е използвал по-чувствителен метод за анализ на данните, получени от спектографа, и са установили присъствието на още три планети в орбитата на звездата. Шестата планета на HD 40307 привлякла особено вниманието на учените, защото се намирала почти в средата на „животоподдържащата зона” на звездата си – разстоянието, на което върху една подобна на Земята планета може да има вода.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев