Община Сливен

Кораб от "Междузвездни войни" откриха в морето край Швеция

Откритието
27.10.2012 / 08:18

Огромен предмет, наподобяващ космическия кораб на капитан Соло от филма "Междузвездни войни", лежи на дъното на Балтийско море. Обектът е пълна загадка и учените още не са открили какво представлява.

 

Шведски екип от професионални водолази засича с хидролокатор странния предмет на дъното през май миналата година. Намира се на 92 м дълбочина в Ботническия залив между Финландия и Швеция. Странният предмет е с кръгла форма и диаметър 18 метра

Водолазите установяват, че до него води широка лента с дължина 300 метра, която много прилича на писта или спирачен път.

 

Заради липса на финанси екипът на водолазната компания Ocean X Team започна едва сега по-подробни изследвания на мистериозния предмет. "Трябва да разберем какво всъщност сме открили. В медиите се правят всякакви спекулации за обекта - от НЛО до руски космически кораб. Това, което знаем на този етап, е неговия размер и форма. От сонарната картина се вижда и насечена следа по дъното на морето, която излиза или пък отива към обекта", обяснява Петер Линдберг, шеф на професионалните водолази от екипа.

 

"Не можем да кажем кога е бил поставен на дъното на Балтийско море, дали е бил хвърлен там, или пък е някакъв естествен феномен", уточнява специалистът.

При по-подробно изследване на обекта шведският екип открива странни неща. При приближаване в обсег на 200 м цялата техника на водолазите отказва да работи. Камерата и сателитният телефон блокират, когато гмуркачите се намират точно над обекта. Проработват отново, когато екипът се отдалечава.

 

"Всякаква техника, която работи с електричество, включително и сателитният телефон, спря над обекта. Когато се отдалечихме на 200 м, заработи отново. Щом се върнахме обратно, блокира пак", разказва водолазът Стефан Хогерборн. Колегата му Денис Асберг признава пред в. "Дейли мейл": "Аз съм сто процента сигурен, че сме намерили нещо, което е уникално". Според екипа предметът може да е всичко - метеорит, вулкан, основа на съоръжение, подводница от студената война или пък НЛО...

 

При последните огледи на предмета от това лято се установило, че върху него е имало нещо като метална мрежа. Това може да е била основата на нацистко оръжие против подводници, смята шведският морски офицер и експерт по оръжията от Втората световна война Андерс Отелус. Според него задачата на съоръжението е била да блокира движението на британски и руски подводници в района. Металният обков може да е бил предназначен да блокира радара на противниковия кораб, за да причини катастрофата му. По същия начин гасенето на фаровете в миналото е било използвано като оръжие срещу вражеските кораби в морето.

 

Според Отелус обектът е направен от бетон с двойна изолация и подсилен с метална мрежа против радарите. Това би обяснило и защо техниката на водолазите блокира винаги, когато се намират над странния обект. В годините след Втората световна война стоманената мрежа, изглежда, е ерозирала, като е оставила на повърхността на обекта само дупки, които се виждат на снимките на водолазите.

 

"Този район е бил много важен за германската военна машина, защото оттам са минавали всички стратегически доставки за танковете и камионите на армията. Без тях германската войска е щяла да спре", обяснява шведският офицер. Според него подобни бетонни съоръжения са били строени и от британските военни в морето през Втората световна война. Ако тази теория се окаже вярна, това ще е най-важното историческо откритие, правено от години, смятат експерти.

 

Изследователят Щефан Хогеборн, член на шведския водолазен екип, смята теорията за нацисткото оръжие за доста правдоподобна. "Тя е добро обяснение на тази мистерия, тъй като обектът лежи точно под важен морски маршрут", смята той. Според него тайнственият обект изглежда така, сякаш е направен с изливане на пласт върху пласт. Припомня обаче, че останалите нацистки антиподводничарски устройства далеч не са били толкова големи. Намереният предмет е толкова гигантски, че прави нищожни всички предишни военни открития.

 

Петер Линдберг се надява, че скоро от екипа на компанията ще могат да предложат на богати туристи специална услуга - да се спуснат с подводница до тайнствения обект, за да го разгледат отблизо. Балтийско море е истинска благодат за търсачите на съкровища. Според оценките на различни специалисти на дъното му се намират около 100 хиляди предмета от потънали кораби от различни епохи.

 

Шведският екип е много ентусиазиран от находката си, но други специалисти са доста по-скептични за точността на сонарната технология, която е използвана. Други пък смятат, че обяснението за произхода на тайнствения обект е много по-прозаично. Преподавателят по геология в Стокхолмския университет Фолкер Брюхерт смята, че обектът има геоложки произход. Той припомня, че Балтийско море лежи на пътя на придвижването на огромен ледник. При топенето му на по-късен етап се образувало и морето. От водолазния екип предоставили на преподавателя проби, събрани около тайнствения обект. Оказало се, че това са парчета обикновен базалт. Според Брюхерт той също някога е довлечен с ледника и после се е оказал на дъното.

 

Засега шведският екип не коментира "ледниковата теория". Водолазите са започнали да снимат и филм за откритието си, като все пак им се иска да е нещо голямо. "Ако в един момент се окаже, че той има нещо общо с Атлантида, това вече ще е нещо", коментира Петер Линдберг в интервю пред радио "Ред Айс".

/24 часа/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев