Община Сливен

Заличиха името на Ланс Армстронг от историята на колоезденето

Армстронг
22.10.2012 / 18:43

Международният колоездачен съюз (UCI) отне седемте титли на Ланс Армстронг от "Тур дьо Франс", пише "Дневник".

Ръководещата колоезденето организация прие за достоверно разследването на Американската антидопингова агенция (USADA), която обяви американската звезда за организатор на мрежа за разпространение и употреба на допинг.

"Ланс Армстронг няма място в колоезденето. Той заслужава да бъде забравен", обяви президентът на съюза Пак Маккуейд.

Той добави, че всички резултати на 41-годишния Армстронг ще бъдат заличен, считано от 1 август 1998 г. Отказалият се от професионалното колоездене тексасец е с лишени състезателни права до края на живота.

Ирландецът, който пое управлението на UCI през 2005 г., няма да подава оставка. Според него днешният ден е "основополагащ за колоезденето".

"Колоезденето има бъдеще. Това не е първият път, в който колоезденето е на кръстопът и когато трябва да започне на чисто", каза той.

"Когато се върна назад към 2005 г. виждам, че направих борбата с допинга мой приоритет. Приех, че колоезденето е имало култура на употребата на допинг. Колоезденето измина дълъг път. Нямам намерение да се оттегля като президент на UCI", заяви Маккуейд.

"Съжалявам, че не успяхме да хванем всички проклетници на място и да ги изхвърлим от спорта навреме", добави той.

Според него в онези времена е било трудно да се засекат всички нарушения на допинг наредбите. "Когато се появи ЕПО, нещата в спорта се промениха", каза той.

"Спортът се развива и борбата срещу допинга се развива. Техниката, с която разполагаме сега, е много по-развита от тази в началото на века", добави Маккуейд.

Пат Маккуейд заяви, че няма намерение да подава оставка като президент на UCI

Американецът спечели рекордните седем поредни пъти "Тур дьо Франс" в периода 1999 - 2005 г., след като по-рано се пребори с рака. Той винаги е отричал употребата на допинг и никога не е давал положителна проба.

В петък колоездачният съюз ще преценява кой да получи титлите, ако въобще се стигне до определянето на нови победители. Той заяви, че има нужда от промени в правилата, тъй като на дневен ред стои въпросът как и дали Армстронг да върне парите от наградните фондове.

На въпроса какво го е изненадало най-много в доклада на USADA, президентът на UCI отговори: "Трябва да призная, че когато го четох се поболях. Историята как Забриски е бил принуждаван (да взима допинг) е направо спираща дъха".

Според него има два варианта за бъдещето на хората, които са били оплетени в мрежата на Армстронг и сега управляват отбори. "Едната е да се предприеме подходът на "Скай", които твърдят, че такива хора нямат място в спорта. Другият е хората, които са правили грешки в миналото, да помагат на колоезденето в бъдеще", каза Маккуейд.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев