Община Сливен

Учени във Великобритания направиха бензин от въздух и пара

Схемата
20.10.2012 / 18:04

Изследователи от британската компания Air Fuel Synthesis произведоха пет литра бензин от въглероден двуокис и водна пара, съобщиха медии от острова.

Революционната технология вече дава резултат и може да помогне както за излизаме от световната енергийна криза, така и за овладяване на натрупването на въглерод в атмосферата.

 

От началото на август досега фирмата вече е произвела по новата технология пет литра бензин. Основната идея е смесването на въглероден двуокис от въздуха и водород от водната пара, уточняват учените. Тези елементи се смесват и след това се получава горивото.

 

На сегашния етап от проучванията и експериментите за процесите се използва ток от електрическата мрежа, но според британците има вариант в бъдеще да се използва енергия от възобновяеми енергийни източници.

 

Полученото гориво може да работи с всички съществуващи днес двигатели с вътрешно горене. Предполага се, че в началото ще се налага смесването на новото гориво с традиционното – дизел и бензин.

 

Засега производството на горивото излиза скъпо и то едва ли ще влезе в масово производство, но откривателите са убедени, че с времето цената му ще намалее поради подобряване на технологията за производство. /БЛИЦ/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев