Община Сливен

Феликс призина, че идеята за скок от Космоса е българска

Баумгартнер
19.10.2012 / 13:31

Малко преди да извърши скока от стратосферата, австрийският парашутист Феликс Баумгартнер признава в няколко интервюта, че идеята за това му дал Иван Трифонов, съобщава "24 часа".

 

През 2004 година той се срещна с мен и ми разказа за проекта си, уточни Баумгартнер. Българинът разработва идеята за скок от 50 км височина в продължение на 13 години и направил всички важни изчисления за това колко трябва да е голям балонът и какви инструменти са нужни в капсулата.

 

"Трифонов ми сподели всичките си идеи. Той бе вече твърде стар за изпълнението им, не бе успял да намери спонсори", разказва Баумгартнер в интервю за сайта "Пур скайдайв".

 

По-късно се срещнах и с Пер Линдстранд, който също работи по подобна концепция. Той дълго време сътрудничи на Ричард Брансън по плана му за обиколка на света с балон. Те двамата също бяха решили да опитат да подобрят рекорда на Джо Китинджър. Но се отказаха да работят по моя проект заради други планове. После се срещнах и с Арт Томпсън - авиоинженер и експерт по космонавтика. С него се сработихме веднага и реших - той ще е човекът. Арт координира отбора ми, а основният двигател, разбира се, е "Ред Бул", обяснява Баумгартнер малко преди да скочи.

 

Междувременно Дарик установи, че 67-годишният Иван Трифонов е записан в книгата за рекорди на Гинес като първият човек прелетял над Северния и над Южния полюс с балон, като самият той твърди също така и, че е първият прелетял над Средиземно море с такъв. Искал да постави и рекорд за най-висок скок от балон, и през 2002 г. именно с този проект започва да звъни на потенциални спонсори за този проект.

 

След три години неуспехи в тази насока, включително три отказа от Ред Бул, Трифонов е на прага да се откаже от мечтата си. Като последна надежда, през 2005-а той се свързва с Феликс Баумгартнер. Показва му всичките документи, на които е описал своя проект, но на срещата Баумгартнер просто записал основните изчисления, както и имената на някои от основните му контакти, обяснява още Трифонов.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев