Община Сливен

Американка от български произход бе определена за най-влиятелния човек в света на изкуството

Каролин
18.10.2012 / 16:06

Каролин Кристов-Бакърджиев стана първата жена оглавила годишната класация на стоте най-влиятелни личности в световното изкуство, съставяна от 11 години насам от авторитетното списание ArtReview, съобщава "Дневник".

 

Родена в САЩ с баща българин, тя е малко позната извън артистичните среди, но заема място, на което преди са били световноизвестни имена като британеца Деймиън Хърст и китаеца Ай Вейвей.

 

Американката от италианско-български произход доби популярност и влияние най-вече като куратор на Documenta 13 - арт фестивал в германския град Касел, който се организира веднъж на 5 години и продължава три месеца. Близо 860 000 души посетиха тази година феста, организиран в галерии, кина, паркове и дори на гарата. Кристов-Бакърджиев нарича това "експлодирал музей" и амбициозно изнесе част от него чак в столицата на Афганистан, Банф и египетската Александрия.

 

Documenta е основан през 1955 г. от художник, забранен по времето на нацизма, който искал да съживи културата в следвоенна Германия.

 

Бащата на Каролин е българин, емигрирал след 1944г. и запознал се със съпругата си италианка в Торино, докато учи медицина, а тя - философия. В края на 50-те двамата се местят да живеят в САЩ, където се ражда Каролин.

 

"Не мисля, че човек получава допълнителни точки заради това, че е известен", коментира Марк Раполт, главен редактор на ArtReview.

 

Той похвали Кристов-Бакърджиев за "глобалния мащаб и голямата амбиция" на Documenta и намекна, че част от членовете на комисията са предложили на върха на авторитетния списък да бъде избрана някоя по-комерсиална фигура в изкуството.

 

"Не бих казал, че нямаше конкуренция. Мисля, че властта на парите винаги оказва натиск, но тя винаги е била силен претендент", споделя Раполт пред Reuters. "Има две водещи позиции и двете отразяват връзката на изкуството с реалния свят. Едната е да се прави нещо голямо, монументално и глобално, а другата вярва, че изкуството трябва да бъде социално отговорно и интерактивно."

 

Другата жена, която направи впечатление в тазгодишната класация на ArtReview, е Шейха ал Маяса ал Тани. Тя е дъщеря на емира на Катар и ръководи музеите в емирството, които през последните години са вложили в изкуство внушителни суми. Според списание "Икономист" фамилията Ал Тани е похарчила за 7 години поне 1 млрд. долара за западно изкуство, включително над 250 милиона долара за картината на Пол Сезан "Картоиграчи". Тази година Шейха ал Маяса ал Тани се изкачва от 90-о на 11-о място в класацията.

 

Момичетата от руската пънк група Pussy Riot попадат за пръв път на 57-о място заради приноса им към защита свободата на словото.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев