Община Сливен

Задигнаха картини за милиони от музей в Ротердам

Мостът Ватерло
17.10.2012 / 14:24

Крадци са отмъкнали картини на Пабло Пикасо, Анри Матис, Клод Моне и други известни модерни художници от музей в Ротердам, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на информация от холандската полиция във вторник, 16 октомври.

 

Творби на Пол Гоген, Лушън Фройд и Мейер де Хаан също са сред седемте картини, откраднати от музея Кунстхал в Ротердам през нощта, пише полицията на своя сайт.

 

Нито властите, нито Кунстхал са били в състояние веднага да обявят стойността на кражбата, но тя е една от най-драматичните света на изкуството за последните няколко години и вероятно ще се оцени на милиони.

 

Списъкът с картини, публикуван на уебсайта на холандската полиция, включва:

1. Пабло Пикасо - Tête d'Arlequin"

2. Анри Матис - la Liseuse en Blanc et Jaune

3. Клод Моне - Waterloo Bridge, London

4. Клод Моне - Charing Cross Bridge, London

5. Пол Гоген - Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée

6. Майер де Хаан - Автопортрет (около 1889 - '91)

7. Лушън Фройд - Woman with Eyes Closed (2002)

 

Кунстхал, чийто дизайнер е холандският архитект Рем Кулхас, няма собствена колекция и излага различни видове изкуство, включващо фотографии, скулптура, дизайн и мода.

 

Само преди няколко дни музеят откри нова изложба, с която отбелязва 20-ата си годишнина с включени в нея картини на Пикасо, Марсел Дюшан, Пийт Мондриан, Моне, Винсент ван Гог, Фройд и други показателни примери за импресионизма, експресионизма и други модерни художествени течения.

 

Над 150 картини в изложбата идват на показ от частно притежаваната колекцията на фондация "Тритон". Много от творбите са оценявани на милиони евро и нагоре, коментира бившият управител на Кунстхал Вим ван Кримпен пред холандското обществено Radio 1.

/Дневник/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев