Община Сливен

ДНК на дърводелец ще доказва дали са открити костите на Ричард III

Ричард III
15.10.2012 / 21:15

Един археологически трилър разбуни страстите във Великобритания, където очакват резултатите от ДНК теста на неизвестен дърводелец, за да се установи дали скелетът, изкопан под общински паркинг в Лестър наистина е на печално известния Ричард III, умрял в лето господне 1485.

 

Резултатите от изследванията - ДНК тест, въглеродно датиране и други анализи - ще са готови в края на годината. Какъвто и да е резултатът, трябва да се признае, че изваденият от гардероба скелет предизвика остри спорове между историците за истинските или предполагаемите престъпления на последния крал от династията на Плантагенетите. Предположенията за мястото, където е погребан той не са едно и две.

 

Има обаче единодушие по два пункта. Монархът е загинал с оръжие в ръка в битката при Босуърт близо до Лестър, централна Англия. Смъртта му слага край на "войната на двете рози"- бялата роза, символизираща династията Йорк, срещу червената роза - емблема на Ланкастър. Всичко останало са спекулации.

 

Според различни писания монархът е погребан в параклис на францискански монаси, разрушен през XVI век. Ако се вярва на слуховете обаче, трупът му е хвърлен във водите на река Соар.

 

Въоръжени с аргументи, средновековен план за местонахождението на параклиса и земекопна техника, експертите от археологическия департамент на университета в Лестър атакуваха през август асфалта на паркинга в центъра на града. В началото на септември те откриха добре запазен скелет на човек с деформиран гръбначен стълб с връх на стрела все още забит в прешлените и череп, съсечен от предмет с остри ръбове.

 

Нараняванията приличат на смъртоносни удари, нанесени на бойното поле, и съвпадат според асистентката по биоархеология Джо Апълби с известните факти за съдбата на Ричард. Знае се също, че кралят е страдал от сколиоза.

 

Не сме 100% сигурни , че става дума точно за краля, опитва се да охлади страстите Ричард Бъкли, директор на департамента по археология. Това е много сериозен кандидат, но трябва да се изчакат резултатите от ДНК анализа на материала, взет от зъбите и бедрената кост.

 

И тук на сцената излиза Майкъл Ибсен. Хрисимият лондонски дърводелец от канадски произход е научил през 2007 г., на 50-годишна възраст, че е потомък на сестрата на Ричард III Анна Йоркска. Макар и горд с потеклото си, той е притеснен. Честно казано, бих предпочел да съм роднина на някой човек, известен със сторените добрини, а не на жесток убиец, ако се вярва на Шекспир, заяви той.

 

Драматургът Уилям Шекспир е обезсмъртил Ричард III под образа на гърбав тиранин, заповядал да убият двамата му племенници, препречващи достъпа му до трона на Англия.

 

Седемнадесет поколения по-късно занаятчията-племенник смята, че съдбата му е по- за завиждане. Поне като изляза на улицата никой не се опитва да ми отрече главата, сподели той пред Би Би Си.

 

Мистерията около "краля от паркинга" е манна небесна за таблоидите. А близо 3500-те членове на дружеството на приятелите на Ричард III виждат невероятна възможност за реабилитация на своя герой, "оклеветен от пропагандата на Тюдорите, вдъхновила перото Шекспир".

 

Истината е по-силна от лъжата - уверен е лорд Гростър, президент на дружеството на приятелите на Ричард III, който оспорва тезата за двойното убийство и заявява, че монархът не е бил по-жесток от варварската епоха, в която е живял.

 

Професорът по средновековна история на университета Уинчестър Майкъл Хикс подозира членовете на дружеството, че искат да пренапишат историята, ръководейки се от романтични подбуди.

 

Факт е обаче, че и днес, 527 г. след смъртта му, Ричард кара хората да настръхват. "Таймс" пише, че Елизабет II би погледнала с лошо око евентуално пренасяне на тленните му останки в Уестминстърското абатство, където почиват много монарси и където от 1764 г. има плоча, представяща последния Плантагенет като узурпатор с опръскани с кръв ръце.

 

Ако кралят от паркинга се окаже онзи, когото те вярват, че е, приятелите на Ричард III биха се задоволили с погребение в катедралата на Лестър.

/БГНЕС/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев