Община Сливен

Любопитни: Откриха лобното място на Гай Юлий Цезар

Рим
12.10.2012 / 09:08

Точното място, където на 15 март 44 г. пр. Хр. е посечен Гай Юлий Цезар, откриха испански археолози, пише "Труд".

"Винаги сме знаели, че Цезар е убит на стола си в Помпеевия театър, докато е водел последното си заседание на Сената", казва Антонио Монтеросо, изследовател от испанския Исторически институт към Центъра за хуманитарни и социални науки.

 

Тази седмица неговият екип се натъкнал на бетонна конструкция с размери 2 на 3 метра. Тя била поставена от осиновения син на Цезар и пръв император на Рим Октавиан като спомен за убийството.

 

Според изворите Цезар загинал в краката на статуята на Помпей, своя стар неприятел. Мястото е югоизточно от днешния площад "Кампо де фиори".

 

 

Американски учени са установили, че мишките са способни да запомнят звуци и да заучават чути от свои събратя песни. Гризачите могат да пеят и групово, в хор. Това откритие е направено то университетски изследователи от Калифорния и Луизяна.

Според проф. Ерих Джарвис, мишките, заедно с хората и птиците единствени на земята могат да регулират височината на пеенето си. Но ние не можем да чуем какво пеят гризачите, защото те са диапазона 50-100 кХц, което не се улавя от човешкото ухо.

 

Според професора нейроните в мозъка на малката мишка имат аналогични функции като тези в мозъка на човека.и на птиците в частта му, отговаряща за речта и музиката.

 

 

Учени : Мишките пеят в хор

Изследователите са успели да запишат различни видове песни, изпълнявани от мишки, съобщава "Блиц". Те установили, че когато няколко самци се намират в една клетка с женска мишка, започват да изпълняват нещо като серенада. Всеки от тях подхваща ритъм и мелодия на съседа си, накрая всичко се срлива в хармоничен хор.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев