Община Сливен

Диамантена планета откриха астрономи

Диамант
11.10.2012 / 18:50

Астрономи откриха планета, чиято повърхност изцяло е покрита с диаманти, съобщи Ройтерс. Небесното тяло е два пъти по-голямо от Земята, а температурата на повърхността е над 1 600 градуса по Целзий.

Планетата е на около 40 светлинни години от нас и се намира в съзвездието Рак. Обикаля около звезда, приличаща на нашето Слънце.

 

Откривателите уточняват, че планетата, наречена “55 Канкри” (от латинското наименование Cancer за съзвездието рак) се върти с такава скорост около звездата, в чиято орбита се намира, че една година там е равна на наши 18 часа.

 

“55 Канкри” е два пъти колкото Земята, а плътността й е в пъти по-голяма. Затова е осем пъти по-тежка от Земята по маса.

 

Американско-френският екип учени съобщава още, че „диамантената Земя” е с температура около 1 648 градуса по Целзий. Според тях близо една трета от масата й е от диаманти.

 

Подобни диамантени планети са откривани и преди, но за първи път се съобщава за такова небесното тяло в орбита на подобна на Слънцето звезда, а и позволява на учените да я изследват отблизо.

/БЛИЦ/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев