Община Сливен

В баровете раздават одеяла на пушачите

---------------------------
19.09.2012 / 09:53

В баровете раздават одеяла на пушачите. Това е новата антикризисна мярка на собствениците на заведения у нас, която бори забраната за палене на цигари в закрити помещения.

Заведенията масово се запасяват със завивки, които поставят на сепаретата в градините си, за да топлят върлите любители на цигарите, показа проверка на „Новинар”. Заради наближаващите студове собствениците са в паника, че ще загубят клиентите си. „Вътре не се пуши, навън е студено и вече се забелязва спадът на хора в кафенето”, разказаха от столично заведение. Всички в бранша са много притеснени. Дори се носи мълва, че забраната за пушене ще бъде омекотена, съобщи пред „Новинар” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Оборотът на много от кръчмите е паднал с 90%, допълни той. Очакват се загуби. Носи се слух, че законът ще се преразгледа, уточни Рагин.

 

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова обаче беше категорична, че няма внесени предложения за промяна. Заради кризисната ситуация собствениците на барове предприеха различни тактики, за да задържат клиентите си пушачи. Освен че раздават одеяла, кръчмарите поставят и печки до външните маси. Това обаче е временно решение за есента. „В Гърция отоплителните тела решават проблема, но у нас зимата е тежка”, коментира Благой Рагин. В някои закрити барове пък привличат пушачите с безплатни наргилета. Други раздават електронни цигари. Това донякъде задържа любителите на тютюневия дим в закритите заведения, но клиентите определено са много по-малко отпреди, казаха още ресторантьори.

 

Инспектори на лов за запалени цигари

 

Здравните инспектори тръгнаха на лов за пушачи из закритите заведения у нас. По време на акцията си проверяващите засякоха димящи цигари в столично заведение. Тъй като ресторантът е в нарушение за втори път, собствениците му ще отнесат глоба до 5000 лв. Санкциите са солени, но няма да спазваме забраната, отсече управителят на кръчмата. От заведението споделиха, че когато са били изрядни и вътре не се е пушело, едвам са успели да дадат заплати на персонала.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев