Община Сливен

УЕФА може да отнеме лиценза на ЦСКА

06.09.2012 / 07:59

ЦСКА е пред фалит, обяви на извънредна пресконференция Краси Георгиев от инициативния комитет, който искаше да купи клуба. "Възрожденците", издигнали Ицо Стоичков за президент, казаха "стоп" на преговорите с "Титан", пише в. "Стандарт".

Те нарекоха невъзможни за изпълнения условията, поставени от "боклукчиите" в този момент. Освен това преброиха близо 80 млн. лева задължения на "Титан спорт" - фирмата, който притежава ЦСКА. 54 милиона са признати от счетоводителите на клуба. Според Краси Георгиев фирми на Прамод Митал имат претенции за 7,5 млн евро. Така поне информирал участникът в преговорите по онова време Александър Томов - Лупи. Пак по признание на адвокатите на ЦСКА срещу тима се водят около 80 дела за обща стойност - 8-10 милиона лева. Естествено никой не може да прогнозира изхода на всички съдебни битки. А поради ваканцията в Темида адвокатите на "Възрожденците" не са имали възможност да видят с очите си за какво точно става въпрос. Така Красимир Георгиев калкулира сумата от 80 млн. лева борчове.

Мераклиите на Ицо Стоичков държат на единствената си оферта - срещу 75% от акциите да покрият 5 млн. лева от задълженията на ЦСКА, а "Титан" да се ангажира с останалите борчове. "Възрожденците" ще стартират автоматично издръжката на отбора с инжекция от 5 млн. лева.

Контраофертите на "Титан" са две. Първата е за подялба на акциите - по 50%. Иво Иванов и Димитър Борисов обаче си получават обратно заложените имоти. Срещу това хората на Емо Димитров поемат оперативното управление, но се задължават да покрият 7,5 милиона лв. от задълженията на клуба. "Титан" пък ще преоформи 41 млн. от вътрешните дългове като резервен капитал.

Офертата е веднага отхвърлена от Емил Димитров и Краси Георгиев, защото с 50% акции партньорите им могат да блокират всяко решение.

Второто предложение на "Титан" е за прехвърляне на 100% от акциите на "Възрожденците". Срещу това Иванов и Борисов искат 6,5 млн. лева. Отделно Инициативният комитет трябва да поеме борчове за над 13 млн. лева (54 млн. борчове минус въпросните близо 41 млн. вътрешни кредити, които "Титан" ще преоформи като капитал). Освен това Иванов и Борисов са отказали да предоставят банкова гаранция за евентуални дългове, които ще се появят впоследствие. Предложили запис на заповед - писмено обещание за безусловно плащане. То обаче не устройва "Възрожденците", защото при отказ за плащане контрата остава в тях. Отделно "Титан" иска пак да вземат земите, дадени като ипотека, плюс транша от "Мерсин" за Спас Делев.

"Така се получава една сума от 30 млн. лева, която ни трябва на старта и е нереална", сподели Георгиев. 20 млн. отиват по сделката, още 6-7 млн. ще са необходими за завършване на сезона и 2-3 за ремонти на базите, както повелява договорът за ползване със спортно министерство. Освен това адвокатите на клуба са признали възможно наказание от УЕФА на неучастие в турнирите. Според "Възрожденците" това сваля цената на сделката с поне 2 млн. лева.

Сега вариантите пред ЦСКА са два. Най-реален изглежда "Титан" да клекне пред оферта, било тя на Инициативния комитет или на друга фирма, но според прогнозите това ще стане през зимата. Както "Стандарт" съобщи, очаква се инвазия на руски капитал към "червените".

Вторият вариант е "Титан" да фалира клуба, за да не плаща нищо. Тогава пътят е ясен - изпадане в зоните, обединение с "Етрополе". Сметката е елементарна - с въпросните 30 млн. лева за отскок могат да бъдат направени чудеса. 1 млн. лева стигат за връщане в "А" група, още 7 за издръжка в елита, а с останалите 20 млн. "Армията" и Панчарево могат да бъдат направени "на куклички" за въпросните 24 месеца.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев