Община Сливен

За пръв път човешка реч долетя от Марс

28.08.2012 / 18:22

“Кюриосити” изпрати първия аудиозапис на човешки глас от Марс. Вчера марсоходът е препратил обратно към Земята запис на директора на НАСА Чарлз Болтън, направен преди излитането на марсохода. На него Болтън обяснява, че човешка мисия до Марс може да бъде факт „в не толкова далечното бъдеще”. Това са първи думи на човек от друга планета, похвалиха се от агенцията, съобщи бТВ.

„Още една малка крачка бе направена в разширяването на човешкия простор отвъд Земята”, коментират от НАСА, правейки паралел с известните думи на Нийл Армстронг, съобщава АФП.

В предварително записаното съобщение Болтън казва още: „Говоря чрез технологиите на марсохода „Кюриосити”, който сега е на повърхността на Марс”. „Човешкото любопитство постоянно ни е водело към нов живот, нови възможности, точно отвъд хоризонта”, добавя директорът на космическата агенция.

Заедно с новината за записа, НАСА разпространи и нови снимки от повърхността на Червената планета. Една от тях показва панорама на пейзажа, което се вижда от марсохода. Тя включва планината Шарп на Марс, която „Кюриосити” трябва да изкачи през следващите месеци.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев