Община Сливен

Космосът мирише на барбекю, нямало бира

---------
30.07.2012 / 09:13

Участници в Международната космическа станция (МКС) твърдят, че когато техни колеги се прибират от мисия в открития Космос, се разнася миризма на "препечена пържола", "горещ метал", "изпарения от заваръчни работи...". Това разказва американската информационна агенция The Atlantic.

 

Според една от версиите за разнасяща се миризма в открития Космос тя се получава от контакта на въздуха със заредени частици, които попадат на борда при завръщането от работа навън. За по-кратко някои дори сравняват аромата с този на нагорещено барбекю.

 

"Да, определено има миризма, различна от всичко останало", казва Тони Антонели, а колегата му Томас Джоунс, който три пъти е излизал в открития Космос добавя, че завръщащите се в МКС "носят характерен аромат на озон и леко парлива миризма", нещо, което напомня на серни изпарения, на дим от барут.

 

"Всеки път, когато разхерметизирам камерата, отварям люка и посрещам уморените си колеги в станцията, обонянието ми отчита особена миризма. Първоначално не можех да определя дали идва от тръбите за херметизиране на камерата. Но после забелязах, че миризмата се носи от скафандрите, от шлема, ръкавиците и инструментите", споделя и астронавтът Дон Петит.

 

"Сложно е да го опишеш, определено не е обонятелният еквивалент, с който описваме храната, например да кажем "Това мирише на пилешко". Най-близкото, за което се сещам, е "метално", едно по-скоро приятно усещане за метал. Напомня ми на лятото, когато бях в колежа, и ремонта на машината на един дървосекач с електрожен. Напомня на сладникав дим от заваряване. Това е миризмата на Космоса", продължава Петит.

 

За целта американската NASA е наела английският химик Стив Пиърс, който да възпроизведе тази миризма. Целта е при подготовката на Земята да се възпроизведе максимално близка до открития Космос ситуация, която да подготви, включително и обонянието, на астронавтите за излизане извън космическия апарат.

 

Пиърс осъществил контакта с NASA чрез американеца Роб Блаксън, куратор на изложба в Университета на Съндърланд в Северна Англия. "Роб искаше да направи необичайна експозиция, която мирише. Направихме я заедно и тя бе отворена в продължение на месец и половина под заглавието "Ако някога беше съществувало" - ставаше въпрос за изложба на изчезнали и невъзможни миризми. Направихме аромат от косата на Клеопатра, последното меню на осъден на смърт убиец, както и на какво е миришела съветската станция "Мир", разказва Пиърс.

 

Той не получава пари от NASA и се шегува, че ще създаде "космическа" тоалетна вода eau de vacuum и обяснява, че химията е достатъчно добре развита, за да възпроизведе относително точно на какво би могло да миришат например Луната, Марс или планети от Слънчевата система.

 

На какво мирише откритият Космос и какво е то, ако може да се определи, този въпрос озадачава учените отдавна, но благодарение на информация, идваща от работещите в орбита астронавти, изглежда, че вече е получен отговор, колкото и странен да е той. (24 часа)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев