Община Сливен

Млади френски скаути помагат на людете в Родопите

10.07.2012 / 08:17

Двадесет младежи на възраст от 14 до 19 години смениха улиците на Париж с родопските баири. Това са група френски скаути, които опънаха палатки над смолянското село Полковник Серафимово. Денонощни патрули пазят от мечки младежкия бивак, който ще остане там десетина дни, пише в. "Труд".

 

А от тази седмица започва същинската скаутска работа. Децата ще помагат на 13 самотни и болни хора от селото, ще им цепят дърва и ще им чистят дворовете. След това ще почистят и 2,5 км екопътека от селото до паметника костница на връх Средногорец, наричан Родопската Шипка. Дейностите определили заедно с кметския наместник на селото Михаил Василев.

 

Френските младежи ще боядисват и оградите около паметната плоча на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов, на когото е кръстено селото. Те ще облагородяват и местната църква.

 

Заради многото чужденци, които идват, повечето старци в селото вече са научили основни реплики на английски и са свикнали с чуждоземците.

 

"Единственият проблем е, че бабите не знаят що е "скаут" и тогава им обяснявам, че са тимуровци, което прекрасно разбират. На мен самия много ми харесват скаутите. Ние сме поколението, което помни как младежите помагаха на възрастните хора", казва кметът Василев.

 

"За скаутите няма неприятна работа, целта е да се научат да помагат и да оцеляват", обяснява Георги Петковски, който е шеф на клуба "Родопски скаут".

 

Парижанчетата са у нас по негова покана. Петковски е бивш командир на Алпийския батальон, известен с участието си в мисии в Афганистан.

 

Единственото притеснение на опитния рейнджър са мечките. Според хора от селото в района има мечка, но тя е медарка и не е толкова опасна.

 

"Децата гледат да използват минимално екстрите на съвремието. Ток прекарахме, но се пуска само вечер, за да пазим лагера от диви животни. Трябва да се справят сами, ползвайки това, което им дава природата. Скаутската дисциплина е почти като военната, разделени са на патрули и имат всекидневни дейности за сплотяване на колектива", разказва Петковски.

 

Децата са си направили импровизирана баня - бидон с маркучи, тоалетна - дупка, завита със зебло, сковали са си маси.

 

Младежите от предградие на Париж са били на лагери в Чехия, Румъния, Швеция, Дания, но за първи път идват в България.

 

"Тук е просто величествено", казва с разперени ръце 15-годишната Адела. За 15-годишния Матийо България е най-красивото място, на което е бил.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев