Община Сливен

Десислава Танева: Политика по ръба на острието

Десислава Танева
09.07.2012 / 10:30

След последното интервю на Десислава Танева пред "Сливен нюз” поместено и в "Сл.новини". Вече мога убедено да заявя, че е вече политик с изграден стил. Друг е въпросът дали този стил допада на всички.

"Аз не съм завършила политология и вероятно не мога да разбера политическия манталитет"- заявява тя по повод изявленията на някои де¬путати на тема предсрочни общински избори. Тя се обявява открито против, но не това е най-интересното в това интервю.

Като припомня изказването си на първата сесия на сегашния общински съвет в духа на "трябва винаги да се надгражда и никога да не се руши", Танева тръгва по ръба на политическото острие по най-горещите сливенски проблеми с явен стремеж да не уязви нито една политическа сила или субект и да не внесе дисонанс в и без това нестабилния и крехък политически спектър. Ето един пасаж от интервюто, в който се търси баланс и се отдава дължимото на всяка от двете страни, спорещи най-вече за ЛТБ "България" и прекратения договор с нея:

"Безспорно сигурно има основания, заради които новата администрация да не е доволна от сключени договори и поети ангажименти, но сигурно не е най-правилната позиция всичко да се разваля. Защото в дългосрочен план означава поемане на риск от допълнителни тежести за общината".

От тези нейни съждения едва ли ще останат доволни както Лечков и сие, така и сега управляващите. Танева не взема страна, не дамгосва последните както прави неуморимата Мая Манолова и отново апелира за разбирателство и консенсус. По-категорична обаче е тя, когато става дума за поисканата от групата на ГЕРБ оставка на областния управител Марин Кавръков. Танева избягва лични свои оценки за работата на послед¬ния и се позовава на становището и решението на работодателя -тоест, Министерския съвет. Що се отнася до искането за тази оставка, макар да не оспорва правото на подобна изява, тя е по-категорична:". . .Но не смятам, че беше нормален начинът, по който те /съветниците от ГЕРБ/ направиха това... Те го направиха по начин, който не се споделя от принципите и правилата на нашата партия..."

Макар и доста омекотено като изказ, това вероятно никак не се е харесало на една добре позната групичка в местния парламент, която още слугува на Лечков. Но Танева не спира дотук. След като информира, че заради този акт срещу областния е понесла критики от партийното ръководство най-горе, тя допълва: "Но наистина няма как да влияя на всички, които са приели членство в нашата партия. Според мен не трябва да се комуникира по този начин. Този начин не води до нищо добро".

Това, според мен, е едно директно признание, че в сливенския ГЕРБ са се наслоили сериозни проблеми - знайно благодарение на кого. Особено показателен в това отношение е и друг акцент в интервюто по повод една от причините, поради които съветниците от ГЕРБ напуснаха предишната сесия. А именно с мотива, че по време на заседанието кметът бил седнал на председателското бюро, "Това е несериозно. В крайна сметка ние трябва да уважаваме първо обществото и гражданите. Нали сами разбирате, че е несериозно да изтъкваш такава причина и да абдикираш от задълженията си?" - заявява Танева.

В политическият инструментариум на Десислава Танева няма елементи на категорично осъждане, на прокурорски интонации и пр., както и в това интервю. Първите по-критични нотки към издънките на своите обаче са вече факт. Може би и защото расте в обществото недоволство от твърде дълго демонстрираната от нея толерантност към група политически интриганти и интересчии от ГЕРБ, които вредят и на сливенската кауза и на самата партия. Докъде ще стигне Танева в отстояването на заявените от ГЕРБ ценности, тепърва предстои да видим. Засега тя се движи по ръба на политическото острие, като полека лека се превръща в мишена на споменатите по-горе, особено с наближаване на парламентарните избори. И дали това острие няма да „прониже” самата нея?

Георги Бл.ПОПОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев