Община Сливен

Племенникът на Левски Божидар Касабов в „Железен човек“

09.07.2012 / 08:34

Праплеменник на Васил Левски участва вчера в едно от най-тежките спортни състезания в света - триатлона "Ironman" (железен човек - англ.) в германския град Франкфурт, пише "Труд".

 

Става дума за 33-годишния Божидар Касабов от Пловдив, който работи като уролог в болница в Дюселдорф. Той е син на д-р Мария Касабова, праправнучка на Яна, сестра на Васил Левски.

 

В регламента на надпреварата няма лъвски скок, но за сметка на това 2500-те участници трябва да преплуват 3,8 километра водно пространство, да преминат с велосипед 180 километра, а най-накрая да пробягат 42,2 км.

 

Вчера към 17,10 ч д-р Касабов бе преплувал дистанцията за час и шестнайсет минути и бе минал 159 км от велосипедното трасе. Той бе на 1922-о място в общото класиране.

Д-р Божидар Касабов за втори път участва в "Железния човек". Преди две години е получил титлата на състезание от световния кръг в Ница.

 

Майка му се притеснява

 

"Синът ми не обича да се шуми около него, просто се занимава със спорт. Тренира тялото си. Гордост е, че сме наследници на Левски, но не парадираме. Притеснявам се за Божидар, защото сега натоварването за него е голямо, но вярвам, че ще се справи", казва майка му Мария.

 

Жената живее в Пловдив със семейството си, има и друг син Койчо, който е юрист. Божидар е завършил медицина във Виенския университет. Досущ като "джин гиби" се маскирал в триатлона - регистрирал се е като австриец, но е посочил, че работи в Дюселдорф.

 

Поразителна прилика

 

Негови познати смятат, че има поразителна прилика с Левски. От неговата баба Божана Василева през 2003 г. е бил взет генетичен материал, за да бъде направена ДНК експертиза в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в МВР.

 

"Божидар често поставя на изпитание духа и тялото си. Навръх 170-годишнината от рождението на Левски участва в състезанието в Ница", разказва Надежда Петрова, уредничка на къщата музей "Васил Левски" в Карлово. Касабов финиширал с българския трибагреник и тениска с лика на Левски. Приключил състезанието за 14 часа.

 

"Това е неговият начин да създава добро име на България и да бъде потомък на Апостола", допълва Надежда Петрова.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев