Община Сливен

„Парад на планетите” ще подреди Слънцето, Земята и Венера в една линия

Планети
09.05.2012 / 09:56

„Парад на планетите” се очаква в нощта на 5 и сутринта на 6 юни. Рядкото астрономично събитие ще даде възможност специалисти да наблюдават как Слънцето, Земята и Венера се подреждат в една линия.

Вярно, с невъоръжено око няма как да станем свидетели на невероятната гледка, но пък астрономите чрез телескопите ще видят как на фона на слънчевия диск преминава Венера като тъмна точка. Това е шанс от типа „веднъж в живота”. Точно тази тройка се подрежда така веднъж на 105 или 121 години.

Мощният космическият телескоп “Хъбъл” няма да регистрира пряко преминаването на Венера. Той ще бъде насочен към Луната. Естественият спътник на Земята ще отрази слънчевата светлина. Астрономите ще ползват Луната като огледало, за да наблюдават Венера. Процесът ще продължи само седем часа и ще се регистрират промените преди, по време и след пасажа й.

Парадът на планети, в който участват Луната, Земята и Слънцето се случват значително по-често от колкото този, който се очаква с нетърпение на 6 юни.

Астрономите продължават да твърдят, че уникалното събитие няма да има никакво въздействие върху Земята, но фаталисти имат съвсем друго мнение по въпроса. И да ни се разминат катаклизмите след месец, зловещо приближаване на друг подобен феномен разтриса страхливците по форумите.

Заклети фаталисти твърдят, че на 21 декември 2012 г. е вече окончателната дата на края на света. За беда, точно тогава ще се случи още един парад. Освен всичко друго конфигурацията на „маршируващите” планети е повече от удивителна! Сатурн, Юпитер, Венера, Меркурий, Марс и Земята ще се наредят чинно с планетите на други звездни системи в една линия.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев