Община Сливен

Все повече сигнали за секс тормоз на работното място

Секс тормоз
16.01.2012 / 09:05

Бунт срещу секс тормоза на работното място зрее през последната година – коментира нашироко „Труд”. Само за 2011 г. в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) са се натрупали толкова жалби срещу неприличните предложения, колкото са постъпили общо за последните 5 години.

“Потърпевшите си спестяваха подобни истории, защото са деликатни”, обясниха досегашната ситуация експертите от КЗД. Освен това сексуалните мераци в офиса са трудно доказуеми. “Много често подобни посегателства се вършат без свидетели. А похотливците рядко са агресивни пред други хора, макар и това да не е изключено”, обясняват от КЗД. И напомниха, че в САЩ например шефът отива на съд само след един палав поглед. У нас - не е така. А и едва напоследък жертвите събират кураж да потърсят възмездие.

Мръсни предложения

Мръсни предложения, опипвания, увещавания за любовна връзка - така звучи оплакването на жена от провинциален град, изпратено до комисията през м.г. Дамата става жертва на мераците на съпруга на шефката си. След като не отговаря на щенията му, следват орязване на заплатата, неплащане с месеци и промени на смените на работа, без тя да знае. В резултат жената често оставала без пари, закъснявала със сметките за ток и вода, нямала средства дори за храна. Накрая се стигнало дотам, че похотливият шефски съпруг й наредил да напусне. Но! Тя отказала. Последвала заплаха за дисциплинарно уволнение. После - предизвестие за съкращение и преместване в роднинска фирма. Накрая на служителката й писнало и завела дело.

В друга от жалбите служителката в производствена фирма се оплаква, че началник-смяната системно я е опипвал, правил директни предложения за секс и за орална любов в цеха. След непрекъснатите откази от нейна страна последвали директни заплахи за бой и уволнение. Жената напуснала. Палавият началник тормозил по същия начин още три нейни колежки. Работничките също се отказали от работните си места и предпочели да отидат на трудовата борса.

Подобен сюжет има и друга от жалбите за сексуален тормоз, която достига до КЗД през м.г. След покани за среща след работа и обещания за “хубави” неща и брутален натиск при всеки отказ служителка от фирма за сигурност и охрана се отказва от мястото си. На жената започва да й окапва косата от стрес.

Предложения от началника за секс, писане на писма, денонощен телефонен тормоз и опипвания се редуват със заплахи в друг от сигналите от 2011 г. Пред антидискриминационната комисия жената, решила да се оплаче, потвърждава, че шефът и друг път е “криввал” от правия път. Похотливецът е дисциплинарно наказван, но санкциите не го направили по-малко агресивен към колежките му.

Секс шеги

Един от най-интересните сигнали идва през 2008 г., когато служителка била затрупана от питания за секс услуги по телефона. Оказва се, че шефът на офиса е обявил номера й за секс телефон. Срещу “шегаджията” доказателства не се събирали, но управителят на холдинга отнесъл 2000 лв. глоба за безучастие.

В друг от случаите вътрешният министър трябвало да вземе мерки срещу мераците на МВР служител в Русенско. Шефът на полицейско управление имал нескрити аспирации към своя подчинена и не я оставял на мира.

За съжаление походът срещу подобен секс тормоз на работното място рядко завършва с успех за потърпевшите.В повечето случаи остава само обидата.

 

И мъжете също са тормозени

Ако смятате, че жените са по-онеправдани от силния пол - грешите. Все повече жалби за полова дискриминация напоследък се подават от мъже.

В един от казусите баща е принуден да декларира, че е излязъл в болнични, за да гледа дете само защото няма кой друг да се грижи за него. Учител пък се оплакал, че е съкратен заради феминизирането на професията. Но полът се оказва сериозна пречка и пред жените, и то в професии, смятани за чисто мъжки. Най-вече в полицията и армията. Служителка на Военна полиция е орязана от офицерска длъжност само затова, че е жена.

В друг случай, с който се е занимавала антидискриминационната комисия, шеф на немска фирма открито заявил, че не иска жени в екипа си и освободил служителка. Оркестрантка в духов оркестър пък била принуждавана да чисти и да носи чантите с партитурите.

5 хиляди души - дискриминирани

Над 5000 българи официално са декларирали, че се чувстват дискриминирани по някакъв признак.

Това е официалният брой на жалбите и сигналите, постъпили в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от нейното създаване през 2005 г. досега. Едва в 307 от случаите до 2010 г. е установена дискриминация.

Напоследък казусите на нетолерантност се движат около хиляда годишно, като пикът е през 2009 г., когато са се оплакали почти 1040 души. Подадените жалби и сигнали през м.г. са 846 - с десет повече от 2010 г.

Именно създадените в обществото предразсъдъци често се оказват пречка за намиране на работа или израстване в кариерата и създават проблеми на хора от различни малцинства. Оказва се, че 38% от българите не искат да работят с хомосексуалисти, а 32% не искат за колеги роми. Данните са от представително проучване на Институт “Отворено общество”.

Извън официалната статистика в КЗД постъпват още стотици казуси. През 2011 г. например по имейл идват 240 оплаквания, които не са регистрирани, защото са без електронен подпис. На всяко от тях обаче е отговорено.

По близо 800 казуса пък са проведени консултации в приемната на комисията или по телефона.

Хиляди истории за нетолерантност със сигурност остават скрити и за институциите, и за обществото.

Най-често през 2011 г. българинът се е чувствал дискриминиран заради семейното си положение, образованието или местожителството си.

Близо половината от преписките за миналата година са именно заради казуси, свързани с личното положение. В тях откриваме историите на хора, които не получават равен шанс в работата именно заради някоя от изброените пречки. Случаите на нетолерантност заради увреждания са 66, а заради възрастта - 61.

Бърз преглед назад през годините показва, че най-много българи се чувстват дискриминирани заради личното си положение (496 случая). Следват преписките на хора с увреждания (292). Нетолерантни сме били и към различните етноси - основно към ромите.

Досега антидискриминационната комисия е разгледала близо 1600 преписки.

От комисията отчитат зачестяване на оплакванията, свързани с лечението на онкоболни.

Най-често жалбите са заради липса на животоспасяващите лъчетерапия и химиотерапия и алтернативните методи като имуностимулиращата терапия. “Тези оплаквания са знак за необходимост от цялостното привеждане на медицинските грижи в тази област до съвременно равнище”, препоръчват от КЗД.

Не спират да валят и жалбите за неправомерно съкращаване от работа, за необосновано ранно пенсиониране (при учители и служители на МВР), както и за проблеми на хората с увреждания. През годините нееднократно българите са дискриминирани и по раса, произход, гражданство, народност, синдикална и политическа принадлежност, религия и вяра. Немалко са и сигналите за нетолерантност по отношение на упражняване право на труд, лично и обществено положение, както и имуществено състояние. Битката срещу дискриминацията завършва и с няколко големи победи.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев