Община Сливен

В Италия се обиждат на "българин" и "българка"

Рим
04.01.2012 / 11:14

Бурните политически събития в края на миналата година в Италия разпалиха страстите и вдигнаха до кресчендо тона на, и без това цветистия, медиен жаргон. Българските метафори обогатяват жаргона на Апенините, но уви, не правят добра реклама на България.

 

Определението "български" се използва в италианския език още от годините на Студената война, но и днес в крайно отрицателен смисъл.

 

Военните и спортни сравнения и метафори бяха най-използвани от италианските медии през последната година, която ще запомним с бурните политически страсти. "Опозицията устрои засада", „Берлускони в атака", „Президентът отвръща на удара", но най-натрапващото нарицателно се оказа определението "български".

 

Употребата му се появява в годините на Студената война и дори влезе в Тълковния речник на италианския език, където четем, че "български" е равнозначно на сиво, безлично и най-вече без съпротива. Появата му в италианския се обяснява с някогашния имидж на България като най-верен съветски сателит.

 

По онова време италианците са шокирани от резултатите в българските избори, на които комунистите редовно получаваха 99%. Оттогава нарицателното bulgaro или bulgara се употребява с още едно значение: че нещо е минало при пълно мнозинство и без опозиция.

 

"Признавам, че ми се е случвало да го използвам.Л ично аз обаче никога не свързвам тези изрази с нацията и държавата България. Като се замисля би станал истински скандал, ако за нарицателно се използва „еврейско" например. За съжаление инерцията с българските метафори засега изглежда непреодолима", смята журналистът Джерардо Пелози.

 

Сега остава да се надяваме, че България ще произведе голямо, положително събитие, което да замени досегашните клишета.

 

Докъм 3 милиона италианци имали българска кръв

 

Българските поселения в Италия са исторически факт. Днес от тях са останали множество топоними, хидроними, оригинални носии, уникален средноазитски архитектурен стил непознат никъде другаде в западна Европа(За който ще има отделна статия скоро), и най вече - богато генетично облагородяване на Италианците с българска кръв. Според италиянския познавач на Алцековите Българи, Чиченцо ди Амиго, между 1 500 000 и 3 000 000 италианци имат българска кръв. Но дори тази цифра да е завишена, то следите оставени от нашите сънародници там, си заслужават вниманието.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев