Община Сливен

Любопитно: 2011 от А до Я

Христо Стоичков
28.12.2011 / 11:16

Арабската пролет. Всъщност вълненията в Северна Африка продължиха повече от един сезон. Въпреки известната слана, станахме свидетели и на Арабската жътва. Сега очакваме Арабското презасяване.

Берлускони. Господин Бунга-Бунга най-после подаде оставка и сложи края на една ера, която ще бъде помнена с фалшива коса, фалшиви усмивки и истински секс.

Вкрак с времето. Група младежи оцветиха Паметника на Съветската армия в поп-арт стил и спретнаха най-големия скандал на лятото. Поне монументът оживя за малко, че за него времето отдавна беше спряло.

Гърция. Южните ни съседи съвсем закъсаха и дадоха повод за куп европейски размисли; не на последно място - има ли смисъл да кандидатстваш за спортно домакинство, щом не можеш да си го позволиш.

Дилма Русефф. Бразилия си избра президент с български корени, а ние масово се опитахме да я побългарим допълнително. Чудесен пример за балкански комплекс със самба елементи.

Еврозона. Ще я има или няма да я има? Прогнози колкото щете. Хубавото е, че според финансовия ни министър сме готови и за двата варианта.

Живков. Тази година се навършиха 100 години от рождението на любимия ни носталгичен диктатор. Имаше ли необходимост от отбелязване на датата - това е друг въпрос.

Златни момичета. Българската художествена гимнастика се завръща. Ура! Най-после ще правим и нещо друго с лентите, освен да ги режем.

Инвестиции. Тази година преките финансови инвестиции намаляха с 40% по данни на БНБ. Както обикновено, това не е повод за притеснение за висшите държавници.

Йети. Бившият световен шампион по бокс Николай Валуев видя снежен човек в Кузбас и руснаците спретнаха международна експезиция за намирането му. Не го намериха, защото Путин не участваше лично.

Катуница. Битов конфликт, етническо огнище или олигархистичен симптом. В каквото и да вярвате, Катуница не е рана, която ще заздравее, като се правим, че не съществува.

Линкълн. Митрополит Кирил се похвали с новата си кола и макар тя да не беше чак толкова луксозна, показа ясно, че Цълквата у нас е с основен интерес в материалното, не в духовното.

Музикално риалити. Поне едно е ясно - криза при кандидатите за слава с певчески способности няма. А това означава, че и телевизиите все още няма да пенсионират любимия си формат.

Население. 7 364 570 по данни на тазгодишното преброяване. Намаляваме бавно, неусетно почти. И това не е повод за притеснение, поне до момента, в който всички ще се преместят да живеят в столицата.

Окупирай. Ключовата дума на западния протест, вдъхновен от Арабската пролет. Прицелен е във финансовите диктатори, не политическите. И в България годината завърши с протести, макар и не по американския модел.

Палежи на коли. Рекорден брой автомобили бяха запалени през последните седмици. Самотен пироман, хулиганска банда или политическа акция? Нямаме търпение да разберем кой стои зад всичко това. МВР - също.

Роял уединг. Това словосъчетание може да се произнася само на английски. В света няма друга монархия, която да може по такъв начин да съсредоточи общественото внимание върху една брачна церемония.

Стив Джобс. Дигиталната ера загуби пътеводната си светлина. Кончината на великия иноватор ни остави по странен начин самотни. Всичко постигнато от него оставяше впечатлението, че е само начало на нещо още по-велико.

Туризъм. От бранша са доволни. И тази година руснаци, англичани и немци, които желаят да се напият евтино по Черноморието, не липсваха. И догодина ще е така, независимо колко висят по летищата навръщане.

Убийството на Бен Ладен. Америка най-после постигна целта си - унищожи физически Враг № 1. Беше вече твърде стар и болнав. Сега позицията е отворена за нови по-свежи кандидати.

Футболист на годината. Не просто класация, а социален лакмус. Когато нещо започне като шега, а се приеме за чиста истина от свикнали да ги венцехвалят политици, индикаторът се оцветява в особена тоналност.

Хонорис кауза. Пловдивският университет направи серия от мечешки услуги - на Христо Стоичков, на всички предходин носители на почетната титла и на себе си като ВУЗ най-вече.

ЦИК. Президентски и местни избори в уникално семпла кампания, в която кандидатите бяха пазени до последния момент в тайна. Разбрахме само, че купуването и продаването на гласове е престъпление, най-вече ако те хванат.

Ченге. Обидно нарицателно или водещ държавен механизъм. Като нация още не можем да разберем кое от двете се крие зад фамозната дума. Няма и скоро да го направим. Темата е вечна.

Шистов газ. Наричат го „примамливото изкушение на енергозависимите". Решение на проблемите или създаване на нови. Очаквано дебатът за шистовия газ у нас се политизира и в него се усетиха доста други газове.

Щастие. За поредна година българите са на дъното на класацията на щастливите европейци. Причините не са само финансови. Самосъжалението е национална черта. Жалко, че никой не прави такава класация. Ще сме постоянно първо.

Ъперкът. Шампион тежка категория при професионалистите. Ето ви една добра новина. Кубрат Пулев има 14 спечелени от 14 възможни мача и не на шега се заканва на най-големите. Те засега не му обръщат внимание.

Ютьоя. Клането на норвежкия остров стана повод за куп анализи и коментари. Екстремистът Брайвик уби 69 човека, други 8 загинаха след бомбен атентат в Осло. Светът разбра, че от никой не е защитен от лудостта, дори страни като Норвегия.

Япония. 8,9 по рихтер разтърси Страната на изгряващото слънце тази пролет, 10-метрово цунами удари крайбрежието. Колкото и подготвени да бяха японците за такива ситуации, оказа се, че даже те не могат да предвидят всичко.

 

Драго СИМЕОНОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев