Община Сливен

Любопитно: Мюсюлманките не могат да докосват банани

Мюсюлманки
14.12.2011 / 10:39

Из мюсюлманските електронни медии в последните дни се дискутира оживено интересна тема: "Вярно ли е, че ислямски духовник наистина е забранил на жените да докосват банани и краставици?"

През изминалата седмица по света започна да се разпространява имейл, според който ислямски свещенослужител, "живеещ в Европа", е издал интересна фатва, според която на мюсюлманските жени е забранено да докосват банани и краставици: "Според него тези плодове и зеленчуци напомнят за "мъжки пенис" и биха могли да възбудят жените и да ги накарат да мислят за секс", твърди статия в известен египетски уебсайт. Times of India дори публикува редакционен материал, посветен на темата.

"Ако жените желаят да консумират тези храни, трети човек - за предпочитане мъж, който има роднинска връзка с тях - например баща или съпруг, трябва да ги нареже на малки парченца и да ги сервира", допълва заповедта на въпросния свещенослужител.

Абсурдизмът на фатвите напоследък е сравним с пиесите на Йонеско

Трудно е да се потвърди със сигурност дали тази фатва е истинска, но фактът, че който и да е било от мюсюлманското общество би си помислил, че това е възможно, е доста показателен за абсурдността на фатвите в последно време. Идеята за тези ограничения придоби лошата си слава, когато ирански свещенник призова за убийството на Салман Рушди след публикуването на романа му "Сатанински строфи".

В миналото фатвите носеха авторитета на божата воля. Но времето разкрива, че няма от какво да се страхуваме - или почитаме, поне що се отнася до сегашните фатви. Всъщност в днешно време всеки свещеник може да издаде такава заповед, за да докаже всичко, което поиска. Някои наричат този феномен "фатва шопинг".

Дали фатвата за бананите е била реална, не е известно, но тя далеч не е най-абсурдната, която някога е излизала на бял свят. Следващите десет заповеди са не по-малко комични:

10 Слънцето и Земята

През 2000 г. във фатва, озаглавена "Косвени и сетивни доказателства за движението на Слънцето и неподвижността на Земята", главният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Ибн Бааз заявява, че Земята е плоска и подобна на диск - и че Слънцето се върти около нея. Той настоява, че сателитните снимки, доказващи обратното, са западна конспирация срещу ислямския свят.

9 Развод с SMS

Мюсюлманските мъже могат да се развеждат със съпругите си чрез SMS - по този начин технологиите си пробиват път до толкова лични проблеми, колкото е и краят на един брачен съюз. Ако жена получи съобщение със съдържание "Taloq, taloq, taloq", тя вече е сама, тъй като според мюсюлманския ритуал мъжете могат да зарязват съпругите си чрез изричането на думата "развод" три пъти.

Традицията се запазва същата дори и през телефона, въпреки че духовниците имат разногласия дали SMS-ът е прекалено безличен начин за раздяла. През 2001 г. в Сингапур бе забранено писането на съобщения с цел развод, макар че Обединените арабски емирства го разрешават при определени обстоятелства, а в Катар разводът е приемлив и развод по имейл. В Малайзия разводът по SMS е изцяло разрешен.

8 Мъжкараните

Проучване на Университета в Масачузетс наскоро открива, че момичетата, които активно се занимават със спорт, имат по-голямо самочувствие, а вероятността да имат неуважаващи ги партньори е по-малка. Дали този факт не е заплашил мъжкарите от Националния съвет по фатвите в Малайзия? Може би. Вероятно точно заради това в Куала Лумпур почти избухна бунт, когато организацията "Сестри в исляма" излезе на протест срещу местната фатва, забраняваща "мъжкаранското" поведение, което е признак за всяко момиче, което не се държи като дама и нарушава ислямските порядки. За щастие, все още неопределеното наказание за малайзийски момичета в дънки и тениски и до този момент не е включено в шериата.

Допълнителна фатва обаче забранява на момичетата над 13-годишна възраст да карат колело. "Когато пораснало момиче кара велосипед извън дома си, това води до неблагоприлично разкриване на части от тялото й", обяснява индийският мюфтия Аршад Фаруки. "Дори медицинската наука разполага с доказателства, че карането на колело не е полезно за съзряващите девойки във физически аспект. Освен, че се отразява на тяхната женственост, то вреди и на структурата на тялото им".

7 Мики Маус

Точно така, някой е сложил и Мики под прицел. Наричайки анимационния герой "един от войниците на Сатаната", шейх Мохамед Ал-Мунаджид постановява, че легендарният мишок и неговите анимационни приятели трябва "да бъдат убивани във всички случаи".

Замислете се обаче - този тип не е някой обикновен побърканяк: Мунаджид е бивш дипломат в саудитското полоство във Вашингтон. Той отправя горепосочените думи по арабската телевизионна мрежа al-Majd TV, след като бива помолен да изрази ислямското мнение за мишките. Но не се притеснявайте, Мики не е сам. Мунаджид си е набелязал и Джери от "Том и Джери".

6 Емотикони

Почти сме съгласни с тази фатва. Вярно, че са дразнещи, но чак пък зли? Наистина ли? За мюсюлмански форум, който търси популяризация, вероятно това наистина е така.

Според мюсюлманския интернет форум Multaqa Ahl al Hadeeth, "Емотиконите са забранени, защото имитират творенията на Аллах, без значение дали са оригинални, смесица или дори разкривени - и тъй като изображението е на лице, а лицето е това, което прави образа реален, то емотиконите, представляващи лица с изобразени емоции - всичко това, взето заедно, ги прави противоречащи на исляма".

Освен това, "жените не трябва да използват тези изображения, когато говорят с мъж, който не е техен махрам, защото емотиконите се използват за изразяване на чувства, а една жена не бива да прави това пред мъж, който не й е махрам. За жените е допустимо да говорят с други мъже само при необходимост и то при положение, че това се случва в публичен чат, а не в личен прозорец".

5 Футбол

Дори и тази красива игра не е в безопасност заради глупавите фатви. Като част от правителствената инициатива за отменяне на абсурдните фатви, саудитският вестник "Al Watan" осмива една съвсем реална заповед, която определя нови правила при футбола. Сред безумните изисквания било да не се играе с 11 души като еретиците, евреите и християните, и да се играе с пижами или обикновени дрехи, защото цветните шорти и тениските с номера не са мюсюлманско облекло. Особено безумна е заповедта за премахване на мрежата, за да не бъдат имитирани еретиците и тази игра да се различава напълно от деспотичните международни правила на футбола.

4 Покемон

Религиозният комитет в Обединените арабски емирства е издал фатва и срещу "Покемон" заради страховете, че играта насърчава хазарта и залаганията. Документът предупреждава родителите, че видеоиграта и картите "Покемон" се основават на принципа на залозите, при които едната страна винаги е губеща. Освен това, според комитета играта загатва и за теорията на еволюцията - "еврейско-дарвинистка измислица", която влиза в противоречие с истината за хората и ислямските принципи." Фатвата предупреждава също така, че играта насърчава насилието. Това все пак не означава, че тя ще бъде забранена, както вече бе сторено в други мюсюлмански държави като Саудитска Арабия, Катар и Египет.

3 Секс и разголване

През 2007, бившият декан по ислямско право в университета "ал-Ажар" в Кайро издава фатва, според която голотата и сексът правят брака между двама души невалиден. Разбира се, дебатите по въпроса не закъсняват. Суад Салех, ръководител на женския отдел за ислямски проучвания на ал-Ажар, нарича половия акт "единственото нещо, което може да сближи двама души," а ислямският учен Абдел Мути е съгласен, че "нищо не е забранено по време на секса между съпруг и съпруга, освен естествено содомията".

От своя страна, председателят на комитета по издаване на фатви в "ал-Ажар" Абдула Мегавар отстъпва и каза, че омъжените двойки могат да се виждат голи, но все пак в крайна сметка трябва да се покриват с одеало, докато правят секс.

2 Урина

Според главния мюфтия на Египет Шейх Али Гомаа, пиенето на урината на Мoхамед е голяма благословия. Дали обаче мюсюлманите имат много от тази урина, която просто си стои и се попилява? Нека си спомним, че самият Мoхамед никога не е твърдял, че е божество - тогава защо урината му ще има магически свойства? Отхвърлен от мюсюлманските учени, доводът на мюфтията по-късно е определен от самия него като "лично мнение".

1 Кърмене

През май 2007, Езат Атия си задава въпроса как несвързаните чрез роднинска връзка мъже и жени могат да работят заедно, след като ислямът забранява мъже и жени, които не са омъжени или свързани по някакъв начин, да стоят заедно в едно помещение сами. Отговорът на този въпрос е: нека мъжът суче от жената (*пет пъти*). Да, точно така - зряла жена да кърми зрял мъж, за да се намали сексуалното напрежение в офиса. По този начин жената щяла символично да се превърне в дойка на мъжа и те щели да могат да бъдат сами по всяко време. Разбира се, това правило се превърна незабавно в обект на масирани подигравки и бързо отпадна от дневния ред. Скоро след това Атия бе уволнен и масово опозорен от арабската преса.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев