Община Сливен

Стресът е заразен като грип, смятат учени от Хавайския университет

Стрес
09.12.2011 / 09:32

Ако шефът ви идва развълнуван в офиса, автоматично и вие започвате да се вълнувате. Мъжът ви или жена ви сядат на масата и започват да разказват за проблемите си на работа и...вечерята ви вече е развалена.

Не става дума за проста нетърпимост: в двата случая ставате жертва на стреса. Той се предава на организма непосредствено от този, който е до вас, също така, както се предават вирусните заболявания. Колкото и преувеличено да изглежда сравнението, нещата се случват точно така. Колегите с проблемите си, недоволните роднини, уплашените от изпит деца- всичко това оказва влияние върху настроението, а оттам директно атакува нервната ви система и психиката, пише статия във вестник " Ла Република".

Всъщност говорим за "пасивен стрес" и скорошно изследване на учени от Хавайския университет потвърждават опасността от него. Стресът се държи точно като вирус: има първичен носител и той заразява други, които държат стреса в себе си, докато не се " взривят", "заразявайки" околните.

По- често феноменът поразява жените- може би защото жената е емоционално по-възприемчива към чуждите страдания. Проблемът се състои в това, че ако негативните емоции трябва да се изпитват нееднократно, те затъпяват способността за съпротива и принуждават " заразената" личност да ги възприема като собствени.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев