Община Сливен

Минчо Панайотов представя над 200 свои творби

Галерия
17.11.2011 / 09:21

Известният художник Минчо Панайотов открива своята изложба с над 200 творби –живопис, графика и рисунки на 18 ноември 2011 от 18. 00 часа в зала Сирак Скитник –Сливен.

Той е нареждан сред най-ярките лица на днешен Пловдив, със своеобразните замисли и необичайната провокация към почитателите и критиците .

Роден е през 13.11.1944г., село Панаретовци, Сливенска област.Завършва факултета за изобразителни изкуства при проф. Васил Стоилов във Великотърновския университет. Работи живопис, графика, илюстрация. Творческият му път започва като уредник в художествената галерия в Сливен. Член на СБХ и творческо обединение” 26-5”.

Живее и работи в Пловдив.

От години той е прочут и като най-успешния преподавател по рисуване в Пловдив. Почти всички, подготвени от него, влизат после в Националната художествена академия.

Процесът на творене е личен, интимен и строго индивидуален и преминава през редица осъзнати и неосъзнати моменти. Преди художникът да посегне към боите, той дълго време натрупва идеи, мисли и чувства, които в бъдеще ще му послужат за реализирането на творбата.

Минчо Панайотов изследва творческия процес и се интересува от онова пространство, в което се заражда и оформя същността на една картина, пространството между неосъзнатото и осъзнатото. Своеобразна ничия земя, където идеите, мислите и емоциите се трансформират, преминавайки в света на визуалното, на формата и материята. В цветове и щрихи, произведението запечатва онзи миг на истинската и чиста сила на пространството.

Над 40 са самостоятелните изложби на Минчо Панайотов :в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Мюнхен, Бoркен, Ню Йорк и др и груповите участия в станата и чужбина -Барселона, Антверпен, Берлин, Лондон, Париж, Женева и др.

Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, ДХГ Пловдив,на много галерии и частни колекции в страната и в Австрия, Франция, Англия, Германия, Италия, Швеция, Швейцария, Белгия , Унгария, Дания, САЩ, Холандия, Гърция, Япония, Норвегия и др.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев