Община Сливен

Много ли са 43-те процента на Лечков и как ги взе?

Гласуване
02.11.2011 / 10:25

Йордан Лечков събра цели 43 на сто от гласовете на избирателите в община Сливен и това е изненада за мнозина. Още след първия тур известната тв. и радиоводеща Лили Маринкова възкликна: що за хора са сливналии, дето са гласували за такъв кмет?

Тогава ставаше дума за 26 на сто за Лечков от първия тур. Но на балотажа - откъде се взеха толкова бюлетини в полза на досегашния кмет?

Истина е, че и на първия тур ул."Дели Ради", по която ромите отиваха и се връщаха от 6-то заприлича на карнавал от Рио де Жанейро, но статистиката от преброените гласове не е в полза на Лечков. На първия тур най-много ромски гласове спечели най-вече един неуспял, но много известен сред ромите с . ..кючеклийските си умения местен политически лидер. Йордан Лечков е получил 646 гласа, а генерал Милев - 498. Числата се преобръщат на балотажа в полза на Милев - 1546 жители на "Надежда" са гласували за него, а за Лечков -1377. Колко са ромските гласове за двамата в горния ромски квартал - не знаем.

От по-горните цифри (при 3000 гласували роми от „Надежда”) става ясно, че твърденията, че те по някакъв начин са предрешили вота, изглеждат нелогични. "Седмица" направи свое разследване и установи от признанията на немалко от т.нар.тартори, че ако са давани пари (най-вече от властимащите), те не са отишли по предназначение. Тоест, една голяма част от купения вот се е отлял в полза на другия кандидат. Тоест, ромите са проявили здрав разум и са гласували за промяна.

Според анализатори, една по-голяма част от гласовете за Лечков са дошли от безпрецедентните манипулации и натиск по всякакъв път: административен, фирмен, институционален и т.н. Имало е буквален тормоз и от ходенето врата на врата. Във фирма, работеща за общината /и за Лечков,естествено!/ са искали от свои работници декларации, че ще гласуват за кмета, иначе -уволнение. Така наред с резонните гласове на искрените поддръжници на ГЕРБ, към резултата на Лечков биват прибавени значителни проценти. Според същите анализатори, без този натиск и манипулации и без ефективната предизборна агитация на Десислава Танева, гласовете за Лечков биха били под 30 процента.

Вчера по БТВ Бойко Борисов подмина на бегом темата "Лечков" а думите, че правителството спряло европроектите и някакви два милиона за асфалтирането на сливенския център. Това прозвуча двуяко: хем като оправдание на Лечков, и че хем правителството е загрижено за европарите. А истината е друга: Брюксел каза „не” на европроектите в Сливен и на порочната игра с тях. Съмняваме се дори премиерът да е запознат в детайли с цялата сливенска какафония при управлението на Лечков. Затова по-добре е да замълчи и наистина да поеме вината за станалото, както заявил неотдавна.

 

Георги Вл.ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев