Община Сливен

Само пенсиите под 200 лв. ще бъдат увеличени

Пенсионери
01.11.2011 / 08:43

Само малките пенсии под 200 лв. ще бъдат увеличени от началото на следващата година. Това съобщиха министрите на труда Тотю Младенов и на Дянков на пресконференция след като кабинетът прие "Бюджет 2012" – съобщава днес в. „Дневник”.

 

Причина са ограничените възможности на бюджета, каза Дянков. Въпреки това още 10 дни ще се разработват варианти и за евентуално нарастване на парите за възрастните хора.

 

Със сигурност от 240 на 270 лв. ще нараснат помощите за майчинство, но не беше съобщено дали това ще се случи в началото на годината или по-късно.

 

Финансовият министър обяви, че акцизът за метана все пак ще бъде въведен, но от 1 юли, а не от 1 януари, а ставките ще са наполовина по-ниски от предварително заложените в закона за акцизите и данъчните складове. Те ще са 0.85 лв. за метана, използван като моторно гориво, и 0.1 лв. за отопление. Това ще повиши крайните цени съответно с 4 ст. и 1 ст. на килограм, пресметна Дянков.

 

Той се ангажира всички данъчни закони да бъдат променени така, че при изчисляването на данъчни задължения закръглянето да бъде в полза на гражданите до 1 лв., а задължения под 1 лв. да отпадат автоматично. Няма да има промени в Закона за местните данъци и такси и за корпоративното подоходно облагане.

 

Дянков официално потвърди възможността България да увеличи държавния дълг с емисия облигации на международните пазари или държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Причината е, че през януари 2013 г. предстои погасяване на глобалните облигации в размер на 1.8 млрд. лв. и държавата трябва да се подготви за това още от тази година.

 

"Ще трябва да мислим как да намерим този милиард и 800 милиона и искахме да привлечем вниманието. Има два начина - чрез нов дълг - Държавни ценни книжа на вътрешния пазар, или еврооблигации, а другият начин да се запълни фискалния резерв е, чрез приватизация", каза финансовият министър. Той допълни още, че опцията за привличане на 4.6 млрд. лв. дълг със сигурност няма да се използва в пълния й размер а само до необходимостта да се рефинансират падежиращите облигации. "Такава възможност имаше и в предишните два бюджета и не я използвахме. Може би ще я използваме през 2012 година, а може да не я използваме", допълни министърът.

 

Вицепремиерът посочи, че се работи по промени в закона за Сребърния фонд, които ще позволят парите от него да се инвестират дори и на българския пазар, включително в акции и облигации, търгувани на Българската фондова борса.

 

Финансовият министър каза още, че ще избегне специалната церемония, с която по традиция проектобюджетът се внася в Народното събрание. "Тежката икономическа ситуация не предполага излишни церемониалности", посочи той. Днес е последният законов срок, в който проектът трябва да стигне до парламента.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев