Община Сливен

Държавата дава до 400 лева за костюм на учител

Учител
30.10.2011 / 08:44

Държавата ще дава по един официален костюм на всеки български учител от догодина. Това е записано в допълнителните разпоредби на проектозакона за бюджета през 2012 г.

Близо 120 000 педагози ще могат да се възползват от подаръка. Преди това обаче образователното ведомство трябва да изработи нова наредба за представителното облекло на преподавателите.

В нея ще се определи каква ще е сумата, за която педагозите ще получават дрехите. Предполага се, че за директорите тя ще е около 400 лева, а за учителите - около 250 лева. Педагозите сами ще си купуват облеклото за избран от тях случай, а после сумата ще им се осребрява.

Парите ще бъдат давани от делегираните бюджети на училищата.

И досега учителите са имали право на облекло, но то се водеше работно. През последните години учителите дори не го получаваха, тъй като нямаше пари за него. Освен това според досегашната наредба то трябваше да се съхранява в училището и да се води под строг отчет. Сега колегите ще получават пари за представително облекло, каквото право имат всички държавни служители, обясниха от образователното ведомство. Повечето от чиновниците в другите ведомства обаче също от години не са виждали подобна привилегия заради липсата на финансиране.

В просветата обаче тази година има с 45 млн. лева повече и не би трябвало да има нито едно училище, което да е с финансов недостиг. Директорите на училищата обаче сами ще решават кога да отпускат средствата. Ако те преценят, че парите им трябват за друго перо - отопление или бонус към заплатите на педагозите, няма да има нови дрехи.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев