Община Сливен

Наши евродепутати: Скопие ни изкарва фашисти!?

Евгени Кирилов
29.10.2011 / 10:40

Наши евродепутати протестират срещу македонски филм, свързан с България. Андрей Ковачев, Евгени Кирилов и Станимир Илчев изпратиха писмо до Европейската комисия, в което изразяват тревогата си, че филмът "Трето полувреме" на режисьора Дарко Митревски насажда омраза към страната ни, съобщи БНТ.

Във виртуалното пространство гневът срещу филма, който беше завършен преди броени дни, расте. "Трето полувреме" разказва за мач между футболните клубове на "Левски София" и "Македония Скопие" по времето на Втората световна война. Македонският тим пада служебно, Левски става шампион на Държавното първенство по футбол в Царство България. В лентата на Дарко Митревски обаче борбата на македонския отбор е представена като борба на македонските патриоти срещу българските фашистки окупатори.

Това е причината наши евродепутати да обвинят режисьора в изопачаване на историята и насаждане на омраза срещу България. "И от тази среща се правят едни спекулативни изводи за съдбата на евреите в Македония, което е не само груба историческа фалшификация, то просто е и неморално", заявява Александър Йорданов - бивш посланик на България в Скопие.

"Депортацията на македонските евреи, на 11 март 1943 година, е проведена от българската войска и полиция, които тогава управлявали Македония", заявява Дарко Митревски, режисьор на "Трето полувреме".

"Те обиждат България като фашистка държава. Историческата истина е, че малкото на брой спасени евреи, са спасени от българи", опонира Александър Йорданов. Историческата истина е относителна. Но е факт, че България не е могла да спаси евреите във Вардарска Македония, които не са били нейни граждани, обяснява Йорданов. Факт е и това, че лентата на Митревски се радва на бюджет от над 2 милиона евро - огромна сума за държава два милиона души.

Близо половината идват от македонското правителство. Евродепутатите посочват, че тази финансова подкрепа е в пряк разрез с две от резолюциите на Европейския парламент. "Самият премиер Груевски изрази желание да посети снимките на филма, защото това е голям филм не само за Македония", казва Дарко Митревски.

На въпрос защо го правят сега, защо този филм се подпомага финансово и от правителството на Македония Александър Йорданов отговаря: "Заради спекулиране с историческите факти с цел определено влияние върху по-новото младо поколение и настройване срещу България". Митревски обаче, е уверен, че филмът няма да скара България и Македония. Твърди, че от нас разбира за обвиненията, че лентата е антибългарска и пропагандна. Обещава да дойде в България за премиерата на филма и да разсее съмненията. /БГНЕС /

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев