Община Сливен

Евентуално дело срещу Лечков и сие ще се гледа в Европа

ОЛАФ
28.10.2011 / 09:10

Комитета по петициите на Брюксел са изпратили следното писмо до Радостин Русев:

Секретариатът KLC / mjd [IPOL-PETI ПМС (2011) 51 442]

Г-н Радостин Русев

Bui Gate "ООД Roca" Hydrosystems "

Площад "Хаджи Димитър" 2-ри етаж

Бизнес център

8800 Сливен

317115 10.17.2011 България

Тема: Петиция Nr. 1026/2010 (референтен да бъдат цитирани в цялата кореспонденция) Уважаеми господине,

Ние получихме отговор от Европейската комисия, свързани с вашата петиция 1026/2010.

В своя отговор, Европейската комисия заявява, че доколкото се отнася до фондовете на ЕС, твърденията за измами и лошо управление на публичното финансиране от Община Сливен са били съобщени на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). След като приключи оценката на този въпрос през август 2011 г., OLAF реши, че е оправдано отварянето на разследване на повдигнатите въпроси. До приключване на разследването си, OLAF няма да прави никакви допълнителни коментари върху него.

Успоредно с това, Комисията извърши задълбочен преглед на схемата за рамково споразумение, използвани от Община Сливен за тръжни процедури на различни инфраструктурни инвестиции, съфинансирани от фондовете на ЕС. Схемата е установено, че са в конфликт с принципите на възлагането на равно третиране и недопускане на дискриминация на участниците в търга, и е класифицирана от Комисията като се използва неправилно и по такъв начин, че за предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията.

На 27 юни 2011 г.. Комисията е отхвърлила искането за едногодишно удължаване на допустимост на разходите за екс-ИСПА / Кохезионен фонд (КФ) мярка "Интегриран воден проект за град Сливен". В допълнение, с писмо от 13 юли 2011 г., българските власти бяха поискани спешно предприемане на редица конкретни коригиращи действия по отношение на рамковото споразумение в, и да информира Комисията за резултатите от тях до края на септември 2011 г..

4532a EN

На 30 август българските власти са предоставили на Комисията с преглед на различните проекти в Сливен, съфинансирани от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Според тази информация, е финансиране за всички CF / ЕФРР съфинансирани проекти временно спряно в очакване на резултатите на различни текущи прегледи и изследвания на национално ниво.

С оглед на някои несъответствия между предварителна информация, предоставена на Комисията и публично достъпни данни, с писмо от 15 септември Комисията изиска необходимите разяснения и напомни на националните органи на необходимостта да се предостави подробно описание на всички действия, предприети по отношение на схема за рамково споразумение и твърденията за измама и злоупотреба с публични средства в общината. Освен това, в очакване на резултатите на различни процедури за проверка на национално ниво и текущо разследване на ОЛАФ, Комисията информира българските власти не да сертифицират разходите по някоя от CF / ЕФРР, съфинансирани проекти, в които Община Сливен е бенефициент.

Европейската комисия заключава, както следва:

Жалбите на предполагаеми измами и злоупотреби с финансиране от ЕС са били нотифицирани на OLAF, която извърши оценка на първоначална информация. Въз основа на резултатите от нея, OLAF е решил да започне официално разследване.

Успоредно с това, след анализ на службите на Комисията, схема за рамково споразумение, използвани от Община Сливен е установено, че са в конфликт с принципите на възлагането на равно третиране и недопускане на дискриминация на участниците в търга. Следователно, Комисията е поискала от българските власти спешно да предприемат всички необходими коригиращи мерки по отношение на схемата за рамково споразумение и твърдения за измами и злоупотреба с публични средства в Сливен и надлежно да предостави подробен отчет за всички предприети действия.

В очакване на резултатите от различните процедури за проверка на национално ниво и текущо разследване на ОЛАФ, Комисията информира българските власти да не се удостоверяват всякакви разходи по някоя от CF / ЕФРР, съфинансирани проекти, в които Община Сливен е бенефициент.

Според предварителна информация, предоставена на Комисията, финансирането на всички CF / ЕФРР съфинансирани проекти временно е задържан. В официален отговор на националните власти, се дължи от края на септември.

Разбира се, ще ви държим в течение на по-нататъшни действия, предприети на Вашата петиция и резултатите от посочените по-горе процедури своевременно.

С уважение,

Карен Lone Chioti

 

Б.Р.: Публикуваното горе писмо стопява всякакви илюзии, подхранвани предизборно от Лечков, за бързо възвръщане на европейските средства. Уви!

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев