Община Сливен

Дилемата: За кого да гласуват десните избиратели в Сливен?

Бойко и Росен
26.10.2011 / 09:25

Както в Сливен, така и в страната, десните избиратели са изправени пред дилемата за кого да гласуват на предстоящия президентски вот и за местния. В Сливен дилемата е двойна.

Иван Костов вече призова своите да гласуват за Плевнелиев. На друго становище са май в СДС. От Синята коалиция в Сливен още пазят мълчание, но до ден-два сигурно ще разберем.

Сините в Сливен се завърнаха в местното управление и това е един изключително положителен факт. Но това не стана заради огромния билборд на кандидата им /най-голям в годините на прехода!/, нито заради чак толкова активната им кампания. Още при откриването й в ресторант "Венеция" се видя, че демократите от първите години на прехода се завръщат в политиката, защото вероятно са разбрали, че ГЕРБ не е и не може да бъде алтернатива на дясното. Сега с тримата си представители в местния парламент сините могат и трябва да играят конструктивна роля във възраждането на съсипания ни град.

Що се отнася до двата вота - президентския и местния – сините трябва да осъзнаят, че вече не става дума за битка между лявото и дясното, а за битка на морала и съзиданието срещу антиморала и разрушението. Всяка екстремна проява на десен популизъм и антикомунизъм /Лечков вече го прави/ могат да ни доведат до нов триумф на развалата, корупцията и беззаконието в местен план. Що се отнася до президентския вот, десните се изправят пред още по-сложна дилема: кой е промяната и кой статуквото? Все по-видимите зависимости и обезличаване на кандидатите на ГЕРБ директно от премиера Борисов /виж в сайта ни вчера "Как Бойко хокна Росен, Маргото и Данчето"/са сериозен сигнал за зависима президентска институция. А снимките, поместени вчера във в."Труд" от брифинга на ГЕРБ в НДК, които показват как Борисов посяга към главата на Плевнелиев /виж сн. горе/ - за да оправи косата му или да го... щракне с пръст по челото, задето се обявява за надпартиен, са уникални. Това не може да се случи в нито една европейска държава и подобен жест би предизвикал скандал. Плевнелиев обаче си затрая, както вероятно ще го прави и ако бъде избран за президент.

Посоката на мислене на десния избирател трябва да отговори на Хамлетовия въпрос: да бъде ли или да не бъде единовластието? Същото, което бе по Живково време. Защото овладявайки цялата власт в държавата, овладявайки президентството, прокуратурата, неотдавна и Софийски градски съд, дето се настани приятелка на Цв.Цветанов, овладявайки и други органи и институции, ГЕРБ става проблем не само за обществото, но и за самия себе си.

„Искам да постигнем уважение към страната ни!” – заявява в обръщението си към избирателите Росен Плевнелиев. Но дано съумее да съхрани и уважението към себе си.

А неприятното е, че в последните дни заиграва и с етническата карта. Всекидневните му нападки срещу Доган (не дори г-н Доган) са лош знак за един бъдещ президент, който трябва да работи за етническия мир. Що се отнася до Доган, без никога да сме били фенове на ДПС, той има същите грехове и вини като Луканов, Виденов, Костов, Сакскобурготски и Станишев, но все пак е с немалък принос за етническия мир

Ето защо ще бъде толкова трудно за кого да гласуват десните.

 

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев