Община Сливен

Не отказвай бюлетина, за да не я пусне друг

Бюлетина
22.10.2011 / 09:43

Дори да не искате да участвате във всички видове избори утре, не отказвайте бюлетините, които ви се подават по закон - пише днес в-к "24 часа".

Това е най-сигурната гаранция, че никой няма да злоупотреби с правото ви на глас.

 

За първи път от 10 г. имаме избори 2 в 1. Определяме кои ще са президентът и вицепрезидентът от 2012 до 2017 г. и кметовете и общинските съветници в следващите 4 г.

 

На повечето места избирателите ще получат по три бюлетини. На първата са изписани имената на претендентите за президент и вицепрезидент, като пред всяка една двойка има квадратче с номера, под който те са регистрирани. В това поле гражданите отбелязват своя вот със знак Х със син химикал.

 

Втората интегрална бюлетина е за кмет на община. В нея претендентите също са изписани с номерата, под които са регистринани.

 

По подобен начин изглежда бюлетината за общински съветници, като в нея обаче са изписани наименованията на издигащите ги партии и коалиции и първите три имена от листата.

 

В населени места с над 350 жители ще гласуват и с четвърта бюлетина - за кмет на селото.

 

От ЦИК обясниха, че избирател може да откаже да гласува за президент или за местна власт, но трябва да го направи още при влизане в секционната комисия. Така той няма да бъде отбелязван в един от двата избирателни списъка.

 

Ако обаче не го направи, най-добре е да не се отказва от полагащите му се бюлетини. Да ги вземе със себе си в тъмната стаичка и там да реши какво да направи.

 

Единият вариант е да постави повече от два хикса или пък друг знак, което прави бюлетината невалидна. Може обаче да прояви творчество и да напише послание към секционната комисия или дори стих. Така тя отново няма да отиде за нито един от кандидатите, но гласът му ще има отношение към общия брой на изразилите своя вот.

 

Най-лошият вариант е да се връща бюлетината, както е получена, особено след серията предупреждения на политици, че се готвят изборни манипулации. Дори от ЦИК да твърдят, че е невъзможно попълването на пуснати празни бюлетини по време на броенето им, тъй като в секционните комисии има представители на различни партии, някои политически сили твърдят, че се правят договорки особено на местно ниво. Помежду си част от тях разменяли гласове в населени места, където нямат шансове, срещу подкрепа в градове, където победата им е на кантар.

 

Така единствената възможност на избирателите да се противопоставят на подобни схеми е да вземат всички полагащи им се бюлетини и да ги пуснат в урните дори със свободни драсканици върху тях.

 

За да се предпазите от грешки, най-добре е предварително да се запознаете с кандидатите в различните видове избори, които са подробно описани на табла пред секцията. Препоръчително е да проверите и кое е вашето място за гласуване, тъй като е възможно да е променено от последните парламентарни избори през 2009 г. Това може да го сторите или на разлепените в района ви избирателни списъци, на сайта на ГРАО на адрес www.grao.bg или чрез есемес с вашия ЕГН на номер 14726 за трите мобилни оператора.

 

След като влезете в секционната комисия, ще получите разгънати бюлетини, за да се уверите, че няма писано по тях. След като на гърба на всяка от тях бъде сложен печат от член на комисията, влизате в тъмната стаичка. Там отбелязвате своя вот и сгъвате всяка една от бюлетините така, че изборът ви да не се вижда. Изчаквате да ви бъде поставен и втори печат и чак тогава ги пускате в урните. Ще има две прозрачни кутии за гласуване. В първата ще се пускат бюлетините за президент и вицепрезидент, а във втората - за кмет и общински съветник. Дори да се объркате и да размените бюлетините си при пускане в урните, те отново ще бъдат преброени правилно.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев