Община Сливен

Пращат ни при психолог при развод със скандал

Развод
21.10.2011 / 08:49

При тежки разводи съдът вече задължително ще праща родителите на психотерапевт за консултации – пише днес „Монитор”.

Това предвижда новият Закон за детето, който до края на месеца ще е готов окончателно и ще бъде представен официално в парламента. Според социалния зам.-министър Валентина Симеонова новата за България практика се налага, за да се защитят правата на децата. Когато двамата съпрузи не могат цивилизовано да приемат раздялата, те често използват детето като инструмент в спора, твърди тя. Но след влизането в сила на новия закон при особено остри конфликти единият родител или и двамата задължително ще посещават консултации, за да повишат своя капацитет. Това им задължение ще влезе още в съдебното решение.

По този начин ще въведем добрите европейски практики, твърди шефът на Дружеството на психолозите у нас Пламен Димитров. Според него световният опит предвижда да се намери омекотяващ ефект на развода, който винаги травмира децата. Броят на предписаните часове се определя индивидуално,

при някои може да са достатъчни 2-3 сеанса

при други значително повече, коментира Димитров. Щом предписаните часове изтекат, психотерапевтът представя пред съда становище за ефекта от сеансите.

Според психолога у нас вече има изградена мрежа от терапевтични кабинети, които могат да поемат подобна мярка.

Скорошно европейско изследване обаче показва, че

едва 4% от българите

които имат нужда от подобна помощ, достигат наистина до нея. Докато във Великобритания здравноосигурените имат право на 10-12 терапевтични сеанса безплатно, у нас този вид услуги са оставени изцяло на пазарния принцип, оплаква се психологът.

Обикновено един сеанс струва между 20 и 30 лв., но особено популярните професионалисти вземат много повече, коментира шефът на дружеството. За да не бъдат формални тези сеанси, гилдията е въвела професионални стандарти.

Законът за детето ще бъде предложен на широко обществено обсъждане

още през ноември. Амбицията на авторите му е да се съберат на едно място всички текстове, свързани с правата и защитата на децата. Това обаче ще наложи цели пасажи от останалите закони, в това число и на Семейния кодекс, да бъдат извадени, признава правосъдната зам.-министърка Даниела Машева. Някои остарели норми като Закона за противообществените прояви на непълнолетните, останал ни от далечната 1958 г., направо ще отиде в коша, смята тя.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев