Община Сливен

Какво каза пред "Седмица” Иван Славов три дни преди вота

Иван Славов
20.10.2011 / 11:17

Заварваме рожденикът Иван Славов в офиса на Коалиция "Съюз за Сливен" във видимо празнично настроение. Появилият се мистериозно и оплюл го "Сливенски вестник" ни най-малко не го притеснява. Дори отказва коментар по темата.

Още като кмет Иван Славов бе нерядко на "мушката" на "Седмица”, както впрочем много негови колеги. Понякога с основание, понякога не чак дотам. Но времената бяха такива: хората - настроени критично, медиите също, с изключение на лазещите в краката на управляващите. Сега Славов изглежда по-диалогичен, по-доверчив, пък и той самият пристъпва директно към същността на темата,

-Снощи в с.Самуилово, където ни посрещнаха над 400 души, особено ме впечатли един 37-38-годишен човек - споделя Славов. - Той ми разказа за огромните надежди, които таят хората в това село, и особено младите, в очакване на промяна. Очакват я от нашата Коалиция и ние можем да я постиг¬нем.

Онова, което се говори по наш адрес от политическите ни опоненти, и то ей така, на ангро, не впечатлява избирателите - смята Славов. - Те вече имат верен усет, изострен до краен предел, за истините и неистините, особено през последния мандат на кмета Лечков. Заедно обсъждаме проблемите и затова нашата програма е " Програмата, която хората написаха".

- Аз знам и на мен лично местни партийни лидери са ми споделяли безочливо по какъв начин са подправяли вота в предишни години - сподели още Иван Славов. Така че няма нищо ново в сигналите за купуване на гласове и други способи за опорочаване на вота. Опасяваме се, разбира се, от манипулации, но сме взели конкретни мерки и ще следим за законността във всяка секция. Ще има и наши хора, които ще придружават колите с бюлетините до Общинската избирателна комисия. Усещащи, че губят властта, сега управляващите са готови на всичко, за да съхранят статуквото. Очакваме трима евронаблюдатели, дано наистина да има такива в Сливен - каза още Иван Славов. С тяхна помощ мисля, че проблеми няма да има.

Питаме Иван Славов какво би сторил той и неговия екип, ако все пак загубят изборите.

-Първото нещо, което ще направя е да поздравя победителя, ако е спечелил честно и почтено - отвръща Славов. - А в общинския съвет ще останем верни на нашата стратегия, като залагаме на интересите на гражданите и на професионализма в решаването на проблемите на местното самоуправление.

Питаме го още не е ли бил шокиран, след като е разбрал за истинското състояние на общинските финанси и огромните проблеми пред бъдещия кмет, на което той отговаря така:

-Аз и сега не съм напълно ясно с хала на общината. Става дума за огромен батак, за истинско тресавище, в което един неопитен управленец може да се удави. Разчитам на своя опит като бивш кмет и депутат, а и на вродения ми прагматизъм. Със сигурност, ако бъда избран, некоректно изпълнени договори с некоректни фирми няма да бъдат реализирани. Сливенският бизнес трябва да получи шанс да оцелее в сегашната криза, а по-нататък и да просперира, да инвестира, да открива нови работни места. Това ще зависи и от работата в екип на общинската администрация, в която страхът от непрестанно налагания тормоз чрез налагане на произволни и несъобразени със закона действия, трябва да изчезне. Разбира се, онези, които са действали в разрез със закона ще трябва да си отидат. Тук не става дума за криворазбрана чистка: такава няма да има - допълва Славов.

Питаме го ще може ли да намери общ език с министерства и институции, след като няма да е кмет на ГЕРБ.

-Има достатъчно примери /Смолян, Монтана, Варна и др./, чиито кметове успешно си партнираха с правителството. Да вземем дори Лечков: той получи /в разрез с концесионния договор за парк "Юнак"/ З млн. лв от министър Лучано, 2 млн. от Станишев за пречиствателната станция, която така си остава незавършена, и големи бонуси от правителството на ГЕРБ. Да не забравяме, че именно правителството на оплюваната сега от Лечков Тройна коалиция му даде единствен от 17 кметове правото да се разпорежда с проекта за водния цикъл, но този експеримент завърши катастрофално за Сливен.

Питаме Славов и какви са впечатленията му от срещите с роми.

-Това са потресаващи срещи - не крие тревогата си Славов. В Сотиря, Калояново, Горно Александрово и другаде бях поразен от беднотията, отчаянието и безпътицата пред тия хора. И кой знае защо в паметта ми изникнаха строфи от известното стихотворение на Вапцаров "История"... Опитвам се да им внуша: всеки от вас има значение, а ние ви протягаме ръка заедно да тръгнем по пътя на доброто!

В село Блатец един ром ни се примоли: дайте ми 10 декара земя, за да отглеждам зеленчуци! Ето, това е един от пътищата към т.нар. интеграция. И ние трябва да направим този път по-лесен, по-достъпен и безболезнен.

Затова, призовава накрая Иван Славов, изберете нашата бюлетина № 28!

 

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев