Община Сливен

Ще запечатват бюлетините с восък, 18 подадени жалби

Гласуване
20.10.2011 / 08:58

За 28 секционни избирателни комисии в община Сливен са предвидени трета урна и втори параван. Броят на избирателите в тях са над 800.

Това e съобщила за Дарик секретарят на общината Петя Руменова. В Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица ще се гласува с три отделни бюлетини - за президент и вицепрезидент, за кмет на общината и за общински съветници. В по-малките населени места с над 350 жители ще гласуват и с четвърта бюлетина - за кмет на селото.

Бюлетините за президент ще се пускат в една урна, а тези за кмет и общински съветници - във втора. Бюлетините за кмет и президент са с различно оцветяване на гърба. Тези за кмет са с черни ленти, а за президент с розови ленти. За първи път ще се запечват чувалите с изборните книжа с восък. Те ще бъдат съхранявани четири години и ще се отпечатват само при оспорване на изборните резултати в съда.

„След като представителите на секционната избирателна комисия предадат протоколите и получат разпечатка на въвеждането на данните, тези чували с изборните книжа, ведно с екземпляр от протокола за секционната комисия ще бъдат приети от нарочна комисия. Тя е съставена на квотен принцип от представители на всички парламентарно представени партии и един представител на общинската администрация, информира секретарят на общината.

В община Сливен секционните избирателни комисии са 186, населените места 39, като в 16 от тях гласоподавателите ще гласуват само за кмет на общината, за общински съветници и президент.

 

 

18 жалби от партии, коалиции и граждани са постъпили в Общинска избирателна комисия - Сливен до момента.

Това е съобщил за Дарик Кристин Спасов член на комисията. От тях 5 са уважени, 3 отхвърлени, тъй като след направена проверка те не отговаряли на истината и 10 са останали без разглеждане, поради липса на компетентност от страна на ОИК. „Подадените сигнали касаят други институции, които трябва да се произнесат", заяви Спасов. 7 партии са сезирали до сега Общинската избирателна комисия, една партия е санкционирана, заради неправомерно разлепване на агитационни материали. Основно подадените сигнали са за поставени предизборни агитационни материали на нерегламентирани за това места.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев