Община Сливен

Ген. Милев: Изборът е между възраждане на Сливен и катастрофа

Ген. Кольо Милев
18.10.2011 / 10:36

Генерал Милев, изборите ли ще решат проблемите на Сливен?

 

Изборният ден няма да сложи край на проблемите. От резултатите обаче ще стане ясно накъде вървим – ще има ли промяна. Т.е., дали най-сетне законът ще влезе в общината.

Изборите ще покажат дали в този град ще се върнат правилата и той ще започне да се съвзема или ще продължим да пропадаме.

На откриването на кампанията на ГЕРБ в Сливен ме учудиха думите на Цветан Цветанов, че само съветниците и депутатите от ГЕРБ могат да направят нещо изключително добро за региона. Сега се чуват гласове как ако кметът не е от ГЕРБ, правителството няма да пуска пари за Сливен. Нелепо е, хората се манипулират умишлено. Вечно ли ще е обаче това правителство – този въпрос си задайте. Това прекалено политизиране на изборите е опасно. Пълна заблуда е твърдението, че ако кметът е от ГЕРБ – общината ще върви, в противен случай– не. Нашата община не върви, въпреки че в през последните няколко години конфигурацията беше точно такава.

Безсмислено е за мен и непрекъснатото залитане в другата крайност – как партиите вече са изхабени, как е време да дойдат новите структури – гражданските. Може ли някой да каже какво точно им е гражданското на тези структури, които събират в себе си стари политически лица и отляво, и отдясно? И защо да им вярват хората, след като в тях ключови фигури са хора, които от години активно са замесени в местната политика и то не с добра слава?

Има един по-важен въпрос: какъв ресурс имат тези формации реално да работят за Общината? Имат ли контактите, влиянието, организацията, с които разполат политическите партии?

 

Защо обаче тогава вие не сте в листата на БСП?

 

Това също е част от промяната и на БСП й прави чест, че я започна. Моята позиция е открита и ясна. Ще работя за Сливен като кмет. Аз не искам резервна писта, политическото оцеляване не е голямата ми цел. Не съм политик, а управленец.

Критерият за избор на кмет трябва да е кой може да върши работа, а не дълга партийна или политическа кариера.

В местната власт трябва да работят технократи с добър екип. БСП подбра точно такъв екип. С хората в него сме единодушни като оценка на ситуацията и като стратегия какво трябва да се случва оттук нататък с общината. Първо - че тези избори ще са преломни и от тях ще зависи дали Сливен ще продължи да върви към западащите градски центрове. Другото, което ни обединява, е решението да наложим нова философия за ролята на кмета и местното самоуправление.

 

Малко абстрактно звучи „нова философия”, генерал Милев, какво всъщност означава, как ще я усетят хората?

 

За съжаление повечето местни политици мислят в мандати, а не в перспектива напред. Всички здраво са се закотвили в миналото и в настоящето. Обясняват колко много са свършили някога и как пак ще го направят. Само че днес реалностите са други. Сега един кмет, особено в тази тежка финансова ситуаци за Сливен, не може да мисли и действа в застиналите категории на субсидията от държавния бюджет или пък да обещава как в бъдеще ще привлича евросредства, за да прави инфраструктура, социални услуги и здравеопазване.

Всички твърдят, че кметът не може да се справи с безработицата.

Аз вярвам в обратното – общината може да е основен фактор при разкриване на работни места и при изграждане на местната икономика. Ето тава новата философия на управление. За мен кметът е този, който заедно с Общинския съвет, е в състояние да бъде основна движеща сила на стопанските процеси, а не само разпределител на държавна субсидия.

 

Как точно – работните места ги дава бизнесът?

 

Така е, но някой трябва да доведе бизнеса. Има няколко пътя. Всички говорят за евросредствата като спасение, малко обаче усещаме ефектът от тях. А в Сливен дори го усетихме болезнено. Много от политическите сили обещават да има специално назначен заместник -кмет, който да отговаря за проектите. Да, на и досега имахме такова звено, каква ще е разликата? Истината е, че общината има нужда от външни партньори, които да лобират и на национално и на ниво Европейска комисия. Само фигурата на заместник-кметът няма да реши проблема.

 

Какво по-различно предлагате вие?

 

На първо място да се изградят два силни центъра – от експерти и от хора, които могат да лобират. И двата центъра трябва да в непрекъсната връзка. Единият център е в общината, другият – в Европейската комисия. Трябват подготвени хора, които да успеят да защитят проектите на Сливен и в София, и в Брюксел. Говорихме и с евродепутата Евгени Кирилов, и с Ивайло Калфин – те подкрепиха решението ни след изборите да отворим представителство на общината в Брюксел. Разговори в такава посока сме водили и с евродепутати от други политически сили. Освен тях, има и хора на отговорни позиции, които са готови да работят с моя екип.

Другите неизполвани досега ресурси на общината са публично-частното партньорство и търсенето на инвестиции извън ЕС. Тук също е нужно лоби. Наскоро разговарях с посланика ни в Египет Иван Гайтанджиев. Политическата ситуация в арабските страни е причина свободните капитали активно да търсят подходящи за инвестиции дестинации извън арабския свят – в Европа, където е имало традиционно добри връзки в миналото. И затова трябва да сме готови с контакти и стратегия от сега.

Знам, че руски и турски капитали също проявяват интерес към региона. Въобще умното управление на свободните общински активи може да доведе до голяма степен до решаване на проблема с ниските доходи и безработицата. Работата на управленеца, на технократа е да осигури правилните условия и място за всеки инвеститорски интерес. А по възможност и да задълбочи партньорството си с него, включвайки го в обществено значими проекти. Въпрос на преговори е, а не на политика.

Има обаче едно важно условие – преди да говорим за каквито и да е инвестиции Общината и Общинския съвет трябва да се изчистят от корупционни подозрения. Никой голям бизнес няма да вложи парите си, ако му предлагат схеми. Знаете, че „Язаки” избягаха. Затова е нужна промяна на хората в общината и пълна ревизия, за да почнем на чисто.

 

Не говорите като кандидат за кмет, а като човек, който вече подрежда управленски прироритети, не избързвате ли?

 

За мен това е единственото възможно говорене. В тази кампания аз не обещавам, не защото хората се умориха от обещания, а защото не е в стила ми. На ден имам по 5-6 срещи в града и в селата. Говоря с различни хора – като социално положение и възможности. Аз им казвам истината – не мога да ви обещая стадион в селото, нов пазар, асфалтиране, нова сграда на читалището.

Причината е, че не знам какво ще заваря в общината. Мога да обещая само, че след пълната ревизия, която ще направим ще бъде сложен ред и ще спрат течовете на общински пари. След това ще решавам най-неотложните задачи. А за да стигнем до нормалната среда за живеене и социалните придобивки трябва да изчистим общината и да задвижим планът за спасение на местната икономика. Промяната иска време. Смятам обаче, че това е честният подход и хората го разбират.

 

Очаквате ли удари под кръста в малкото оставащо време до изборите?

 

Кампанията е много динамична, поне при нас е такава, но ние ще стоим далеч от всякакви нечестни средства.

Единственият удар под кръста, който обаче ще получат всички жители на общината, е ако големи групи от хора бъдат мотивирани да не гласуват по съвест, а за пари или бъде задействан т.нар. корпоративен вот. Така тяхната воля ще бъде подменена с други, лични и групови интереси. Затова призивът ми към всички е – излезте и гласувайте по съвест, не позволявайте заради апатия, недоверие, страх някой да злоупотреби с вас.

 

В Трапоклово и Голямо Чочовен вярват в Генерал Милев

 

Генерал Кольо Милев и кандидатите за общински съветници от БСП разговаряха с жителите на село Голямо Чочовени и подкрепиха кандидата за кмет на БСП в Трапоклово Киро Киров.

Помощ за животновъдството и асфалтиране на пътя към селото поискаха от Генерала събралите се хора. „Има традиция и добър потенциал за развитието на овцевъдството, знам, че ви трябва подкрепа и експертна помощ за да могат да стигнат до вас европейските средства от това направление. Може да разчитате на силен екип, който да ви помага при подготовка на проектите. Общината ще е партньор и в търсенето на пазари.” По молба на жителите на селото, Генерал Милев се ангажира да помогне създаване на музейна етнографска сбирка, която да пази и представя бита и традициите на каракачаните.

В Трапоклово кандидатът за кмет на БСП Киро Киров обяви, че е решил да се кандидатира защото е видял промяната в лицето на общинските съветници от БСП, а Генерал Милев е човекът, който може да я извърши.

„Осем години сме жертва на експеримент, властта се обогатява на наш гръб и е време за кардинална промяна. Лицето на тази промяна е Генерал Милев – човек извън политиката, технократ и добър стопанин. При него няма лозунгарство и празни обещания. Зато БСП го подкрепя, вярвам че ще го направите и вие”, заяви лидерът на БСП в община Сливен Мартин Славов.

„Заедно ще предизвикаме промяна. Аз мога да работя за нея и имам план как да излезем от кризата и да подредим общината си, но не мога да успея сам. Затова имам силен екип от общински съветници. Но най-важните сега сте вие – промяната е във ващшите ръце”, заяви Генерал Милев пред пълната зала в Трапоклово.

Безработицата е огромен проблем тук, споделиха хората. „Едно от решенията може да е по-активното взаимодействие със земеделските кооперации, които да наемат хора от селото”, обяви Киро Киров. Сред другите му задачи са да създаде компютърна зала в читалището и да започне работа по решаване на сериозния проблем на селото с електроснабдяването. „Не искам да ви лъжа, всичко това няма да стане бързо, не съм по празните обещания”, заяви Киров. Той се ангажира да управлява и взема важни решения с подкрепата на Селски съвет, в който да влязат представители на жителите на Трапоклово.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев