Община Сливен

Мистерия: Автентични ли са скандалните изявления на Саркози за българите, и какво следва, ако са…?

Никола Саркози
17.10.2011 / 11:46

Вече близо двадесетина дни публикуваните във фейсбук, в.”Ретро” и някои сайтове скандални изявления на френския президент Никола Саркози по адрес на България и българите са обект на всякакви коментари.

Една част от българите са шокирани, а според други Саркози има основание за своите тези. Но след първоначалния шок от прочетеното мнозина почват да се питат дали публикуваните извадки от състоял се преди време тв-дебат с участието на Саркози са автентични, дали не става дума за компилации или нечистоплътно боравене с текста.

Същите колебания и съмнения относно текста изрази за "Седмица" президентът д-р Желю Желев. Както той, така и ние смятаме, че досега държавата ни и по-специално външно министерство чрез своите дипломати в Париж би следвало да поискат автентичния текст от въпросния тв-дебат. Но затова по-късно.

А сега нека приемем публикуваното за чиста монета. Още първият абзац ни шокира с недвусмислен расистки акцент, изразен по следния начин: "Само Хитлер може да интегрира ромите". Подобна позиция е недопустима за държавния глава на страната, която даде на света Великата френска революция и маркира историята за векове напред. Но Саркози допуска и друг произволен коментар по адрес на циганите. Той подвежда всички тях под един знаменател.

Да, мръсна и неприятна картинка са просещите из някои френските градове, във Виена, Амстердам и др. български и румънски цигани, но те не са единствените представители на този етнос. Една немалка част от ромите опитват или вече успяват да се интегрират. Друг е въпросът, че този процес можеше да бъде по-успешен /и в това Саркози е прав/, ако правителствата и политиците ни, както и ромските организации следваха една по-успешна, самоотвержена и ефективна социална и образователна политика в тази сфера. Наистина могат да се изброят множество скандални факти на манипулиране и на предизборна експлоатация на ромската общност, достигаща уродливи размери понякога.

Саркози обаче демонстрира и очевадно невежество по отношение на конкретни моменти от нашата история. Доказателство за това е следният абзац: "3ащо българите се гордеят толкова много, че по време на холокоста са спасили българските евреи, а за циганите нищо не споменават. Явно защото още тогава са искали да се отърват от тях".

Това е изключително злонамерено и глупаво твърдение поради простичкият факт, че до Втората световна война в България цареше етнически мир. Изпращането на български цигани в концлагерите въобще не е стоял на дневен ред, но това е тема за историците. А ние стигаме до един от най-скандалните пасажи във въпросната публикация, плод на една изтървана фраза на бившия министър проф.Божидар Димитров: „Този шибан народ!" Според превода, в студиото на известната френска телевизия Саркози се отдава на една недопустима, цинична и злонамерена интерпретация, която няма аналог от създаването на Европейския съюз насам: "Българите са превърнати в овце, можещи единствено да блеят и да бъдат шибани, както се изрази наскоро друг техен, забележете - професор и министър.” И продължава: „И те вместо да го изгонят с камъни си обръщат задниците за още..."

Саркози е прав, че Румъния и България бяха приети в ЕС по геополитически съображения, без да са достигнали необходимото ниво на мислене и разбиране на ценностите. И че някои управляващи в тези страни гледат на ЕС като на социален дом, който е длъжен да се грижи за тях. "Аз не мога да си обясня как самите българи претендират да са европейска нация, когато тях самите ги тъпчат по всевъзможни начини през целия им съзнателен живот... На нас не ни трябват нито роби, нито просяци, а точно такъв тип е мисленето на българите" - казва още Саркози. И поставя под съмнение членството ни в Евросъюза, връщайки се към темата за циганите, които се възползват от бездействието на държавата и обществото.

Да,Саркози изрича несъмнено и някои горчиви истини за нашата народопсихология, обременени от 5-вековно иго и за състоянието на обществото ни в момента. Нo пак ще подчертаем, че е нелепо и тенденциозно под един знаменател да бъдат поставени 8 милиона български граждани. А цитираните по-горе повече от скандални цинични откровения не правят чест на президента на Франция.

Ние също имаме основание да се гордеем с много неща. Историците могат да влязат в директен спор със Саркози на тема стара България и че тя е по-стара дори от неговата Франция. А заслугите ни за опазването на Европа от татари, хуни и пр. са отдавна известни. Ние не сме горили вещици на клади, не сме рязали хиляди глави на други българи заради религиозни различия /пример Вартоломеевата нощ и последвалото клане/ и т.н., но това е друга тема.

Коментарът ни дотук бе с уговорката: ако публикувания текст с изявленията на Саркози е автентичен. Вече двайсетина дни българските управници, политици и пр. мълчат или защото са гузни, или защото не смеят да реагират пред един от основните фактори за битието ни в ЕС и приемането ни в Шенген. Мълчат и ромските организации. А това може да е знак, че все пак Саркози има известно основание да ни плюе, макар по такъв безобразен начин. Но още по-странно е безразличието на гражданското общество у нас: общественици, историци, писатели, политолози и пр.

Ако най-скандалните слова на Саркози се по твърдят, България трябва да протестира официално пред европейските институции: ако държавниците ни имат кураж и достойнство. Ако ли не, май настина не сме достойни за европейското семейство. Защото подобни вулгарни изявления по адрес на поляци, гърци и др. биха предизвикали експлозивна реакция и биха взривили ЕС. Ние нима ще мълчим?

Впрочем, обикновени българи реагират по своя си начин. Вчера възрастен сливналия ми каза, че щом прочел във в."Ретро" казаното от Саркози, без малко да се запъти с венец цветя към паметника на героичния 7-ми сливенски конен полк, който помлял „шибаните” французи край завоя на Черна. И затова именно същият е бил разформирован…

А ние ще завършим с това, че с подобни непристойни „атракции”, Саркози успешно може да замести ако не Карла Бруни на модния подиум, то поне расиста-националист Льо Пен на политическата сцена!

 

Георги Вл. ПОПОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев