Община Сливен

Генерал Милев: Общината няма да толерира само определени фирми

БСП
16.10.2011 / 09:54

Кандидатът за кмет на БСП генерал Кольо Милев и общинският съветник Мариета Петкова се срещнаха с ръководството на Строителната камара и бизнесмени от бранша.

 

Пред тях генерал Милев се ангажира да създаде Експертен съвет, в който да влязат представители на Строителната камара. Задачата му ще е да оказва консултантска подкрепа и да е гарант за прозрачността при организиране на обществени поръчки в сферата на строителството и инфраструктурата. Негови представители ще наблюдават процедурите и ще участват в контрола по изпълнението на строителните дейности.

 

„Задължително е община Сливен да има заместник-кмет по строителството”, поиска председателят на Строителната камара в Сливен Атанас Кошничаров.

 

„Това е умишлено и всички знаете защо. Общината в момента работи с ограничен кръг фирми, в които отиват всичките средства. Сегашното управление няма нужда от равнопоставеност и конкурентоспособност”, отговори общинският съветник Мариета Петкова. Според генерал Милев първата крачка на новото ръководство наред с назначаването на заместник-кмет по строителството ще е налагане на раваностойно пратньорство и пълна прозрачност между с Общината и всички строителни фирми, които сега са потърпевши като подизпълнители на компаниите от рамковите споразумения.

 

„Във всички инфраструктурни проекти трябва да участват и местни фирми, включително като подизпълнители. Изключително важно е да се използва работна ръка от региона”, обяви генерал Милев.

 

„Кризата в строителството е най-голяма, нашата работа е тясно свързана с инфраструктурата на общината, а стагнацията тук е драстична. Много тежат и неразплатените дейности, които са извършени, а ние като подизпълнители понасяме тежък удар. Целият строителен бранш е съсипан благодарение на рамковите споразумения.”, оплакаха се строителите. По информация на Министерството на финансите Сливен е общината с най-много задължения по неразплатени капиталови проекти – над 140 милиона.

 

„Ще огледаме всички досегашни договори, но ще работим така, че да не бъдат ощетени крайните изпълнители и подизпълнители. Истината е, че детайлната информация е крита от нас до сега. Сключваните обществени поръчки са изцяло по съществуващите рамкови споразумения – от най-голямата, до най-малката. Имаме яснота само по рамката на капиталовата програма, но не и по това какво се случва по изпълнението й, финансовото й осигуряване. На базата на гласувания годишен бюджет се предвиждат по 90 милиона лева от очаквани приходи от продажби. Реално годишно в Общината обаче влизат не повече от 2 милиона лева. За сметка на това, в капиталовата програма стоят едни 90 млн. лева за разходи, които напрактика са без финансово осигуряване. Другият проблем е, че няма планиране на дейностите – те стартират наведнъж без стратегия и без социална и градоустройствена логика”, заяви Мариета Петкова.

Още снимки от новината

БСП

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев