Община Сливен

Изненадващ балотаж с И.Славов и Шаклиян прогнозира мистериозен Център

Гласуване
14.10.2011 / 08:58

Това показват резултатите от проведено теренно изследване на мистериозен Център за социални практики, за когото и от който не намираме почти нищи в интернет. Ето го:

Изненадите в надпреварата за кметския пост на Сливен не са в това, че повечето кампании разчитат на протестен вот срещу настоящия градоначалник Йордан Лечков, а че кандидатите, които са на път да се явят на балотаж, на са представители на големи политически партии. На втори тур в града на войводите най-вероятно ще премерят сили Иван Славов (Съюз за Сливен) и кандидатът на Българска нова демокрация Кръстанка Шаклиян.

Така настроенията в навечерието на общинските избори в Сливен опровергават очаквания сценарий, който до началото на кампанията прогнозираше още един шанс за досегашния кмет Йордан Лечков и като най-силен негов опонент – предложението на БСП.

Това показват резултатите от представителното теренно изследване на Център за социални практики „Електорални нагласи за местните избори в община Сливен”, направено в периода 4-11 октомври.

Теренните наблюдения са реализирани по методиката на урбанистичната антропология, като в рамките на проучването са проведени над 240 дълбочинни интервюта, които за разлика от количествените изследвания, представящи моментна снимка на ситуацията, успяват да уловят трайни настроения и нагласи.

Тенденциите, очертали се при изследването, показват, че при очаквана избирателна активност от около 45% в община Сливен, Иван Славов от Съюз за Сливен ще събере 14%, а Кръстанка Шаклиян от БНД го следва с минимална разлика с 13%. На опашката сред реалните кандидатури за нов управник на града се нарежда Кольо Милев от БСП с 9% подкрепа.

На въпрос за широко отразените в медиите съмнения за купуване на гласове и злоупотреби по време на изборите в общината, анкетираните споделят, че няма да се учудят, ако бъдат направени подобни опити и дори ако се стигне до касиране на изборите. От своя страна всички кандидати, явяващи се на местния вот, са заявили категорично, че ще следят и ще подават сигнали за неправомерни действия.

По-долу следват обобшени профили на четирите най-видими кампании в Сливен според анкетираните:

Йордан Лечков, ГЕРБ – Преди началото на кампанията очакванията на местните жители са били, че ако Лечков се кандидатира за трети мандат, той ще проведе тип „кризисен ПР”, за да преодолее натрупаните през последните три години от управлението му негативи – ще поеме отговорност за допуснатите грешки и ще очертае план за излизането от тях. Вместо това обаче той работи за преизбирането си като във вакуум – плакатите му не са персонализирани за общината, а следват общото послание на ГЕРБ за цялата страна „Градим България”; провеждат се рутинни предизбори срещи, канят се министри от правителството. В реалността за Сливен, която представлява разкопани улици в центъра на града и в кварталите, проблеми с възложените поръчки от общината, спряни пари от еврофондовете и заведени дела срещу кмета Лечков подобна стратегия не се възприема положително от анкетираните, още повече че той отказва да участва в каквито и да било публични дебати с опонентите си, а интервютата му в медиите представлават по-скоро апологетика срещу съдебната власт, отколкото някаква платформа за управлението на общината. Самият Лечков изтъква, че „Аз не се кандидатирам, аз отивам на изпит за оценка и мисля, че хората го разбират.” В навечерието на изборите жителите на общината наистина са го разбрали, но оценката, която възнамеряват да му дадат, съвсем не е висока и според мнозинството от респондентите границата, до която се простира търпимостта на местните хора спрямо развитието на общината и състоянието на града, безвъзвратно е премината.

Иван Славов, Съюз за Сливен – Тъкмо от другата страна на споменатата граница, където се намира протестният вот, са се установили лагерите на кандидата на коалиция Съюз за Сливен, Иван Славов, и повечето претенденти за кметския пост в града. Самият той бивш кмет на Сливен и депутат в 40 НС (и в двата случая от квотата на БСП), кампанията на Славов залага изцяло на емоционални призиви хората да гласуват против сегашното статукво. За него „Сливен е кауза”, както обявяват плакатите му. Фактът, че анкетираните го посочват сред най-вероятните кандидати, които ще стигнат до балотаж, показва, че сливналии наистина са решени да променят управлението на общината, но те изтъкват, че съществува реална заплаха „да се пресоли яденето”. Според интервюираните, да се назоват и посочат проблемите, с които те всеки ден живеят, е добър старт за кампания, но очакванията им са риториката след това да се обгати и с конкретни предложения за тяхното решаване – нещо, което до този момент Славов не са разбрали да прави. Проблем е и, че БСП е отдръпнала доверието си от него и се е спряла на друг кандидат за кмет на Сливен – това обърква избирателите, които не са съвсем наясно с хората и формациите във формата на коалиция Съюз за Сливен и лишава Иван Славов от политическа легитимност.

Кръстанка Шаклиян, Българска нова демокрация – Това е може би една от големите изненади за местните избори в Сливен. След два мандата като народен представител и собственик на популярна верига заведения в града, Кръстанка Шаклиян се кандидатира за кмет на Сливен с прагматичното послание „Чака ни работа”. Кампанията й я отличава от общата група претенденти за поста, следващи основно на „анти-Лечков” стратегии. БНД не е особено популярна в региона, но Шаклиян залага на личния си авторитет и на листа, съставена от доказани и познати местни авторитети и експерти, както и доста млади хора. Без патетика тя е успяла да убеди иначе пасивни групи гласоподаватели (млади професионалисти, интелектуалци и културни дейци и др.), че потенциалът й надхвърля политическата конюнктура и би могла ефективно да реализира промяна в модела на управление на града. Достатъчно любопитно е и че подкрепата й във възрастовата група над 55 години, традиционен „резервоар” на гласове за БСП, набира все по-големи мащаби. Според респондентите Шаклиян отговаря на желания профил за кмет на града, а фактът че е жена (каквато никога не е заемала този пост в Сливен) също се приема за плюс. Предизвикателствата пред кандидатурата й, в контекста на силно поляризираните настроения, на които залагат другите претенденти за кметския пост, са в това да удържи най-голямото си преимущество, като остане встрани от взаимните нападки и агресивния тон на говорене.

Кольо Милев, БСП – Очакванията, че основен опонент на Йордан Лечков ще се яви в лицето на предложението на левицата за кмет не се оправдават, показва изследването. Кампанията на ген. Кольо Милев била започнала доста преди официалния старт на надпреварата с големи плакати и билборди, на които пишело „Генералната промяна идва”. Дали защото това е почти буквално повторение на слогана на Бойко Борисов за първото му избиране за кмет на София, или грешка в стратегията на червената кампания, но интервюираните споделят, че трудно свързват това послание с Кольо Милев, а него самия – с БСП. Дори последвалите агитационни материали с образа му не успяват да го позиционират на водещо място в предизборната надпревара. Към момента той има доверието на най-твърдото ядро на БСП в целевия за изследването район, но не успява да привлече по-широка електорална база, тъй като не съумява да се отличи в общия хор претенденти, чиито кампании се концентрират върху демонизиране на статуквото.

Неочакваното разместване в електоралната картина преди общинските избори в Сливен обещава доста интересни развития на 23 октомври и последващия балотаж. На сливналии им предстои да решат дали ще се примирят с досегашното си положение, или ще заложат на партийни кандидатури; дали ще се вслушат в емоционалните призиви за протестен вот, или ще се доверят на опит и експертност. Единствено предвидими са смъртта и данъците, но каквото и да изберат, истината е, че който и да заеме кметския пост в града, му предстои след това да се сблъска със сериозните предизвикателства.

Б.Р.: Единственното, което научихме от интернет е, че въпросният Център е създаден през 1994г.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев