Община Сливен

В събота - диспут между Плевнелиев, Калфин и Кунева. Друг - на 19 по БНТ

Плевнелиев и Калфин
12.10.2011 / 09:06

Надпреварата между телевизиите за предизборни дебати вече е в разгара си.

Снощи тя бе факт по ТВ-7 между Калфин и Плевнелиев.

На 15 октомври - събота, Би Ти Ви ще събере в студио тримата кандидати за държавен глава, които според социологията имат най-големи шансове на изборите. Това са номинираният от ГЕРБ Росен Плевнелиев, претендентът на БСП Ивайло Калфин и издигнатата от инициативен комитет Меглена Кунева.

За разлика от частните електронни медии, БНТ 1 и БНР са длъжни по закон да организират предизборни диспути. Големият кандидатпрезидентски словесен сблъсък по БНТ 1 е насрочен за сряда - 19 октомври. Това потвърдиха от телевизията, но все още се чакат предизборните щабове да кажат кои от издигнатите кандидати ще участват в него и кои - не.

Според Изборния кодекс националната телевизия е длъжна да организира поне 3 диспута в рамките на изборната кампания. В тях трябва да бъдат поканени представители или кандидатите на всички партии и инициативни комитети, регистрирани за вота в ЦИК.

Темите са предварително съгласувани, а времетраенето общо е минимум 180 минути. Поне половината от времето е за парламентарно представени партии и за тези, които имат евродепутати. Останалото е за извънпарламентарни формации и независими кандидати, пише още в кодекса. Минутите на участниците се разпределят поравно. Редът на представяне на кандидатите се определя чрез жребий на ЦИК.

Досега в ефира на държавната медия минаха два диспута за вота за държавен глава - между представители на щабовете и между вицепрезидентите.

В петък, 21 октомври вечерта, ще е диспутът на БНТ 1 за кметския вот в София. От останалите местни дебати, които се излъчват сутрин по националната телевизия, в сряда е този за Кърджали. На 17 октомври ще спорят кандидатите за кмет на Велико Търново, а на 19 октомври - за кмет на Варна.

Би Ти Ви и ТВ 7 също от началото на кампанията организират местни диспути от областни градове и големи общини в сутрешните си блокове.

В края на предизборната кампания за вота за държавен глава кандидатите могат да се възползват и от друга опция на Изборния кодекс. Тя предвижда излъчването по БНТ 1 и по БНР заключителни обръщения на кандидатските двойки. Всяко обръщение може да трае до 3 минути.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев