Община Сливен

Дейците на културата пред генерал Милев: Възмутени сме от общината!

Генерал Кольо Милев
11.10.2011 / 09:18

„Сливен отстъпва пред Ямбол, Свищов, Дряново и по културен живот. Талантливите ни автори заслужават, но не получават подкрепа от общината. Много литературни произведения не стигат до читателите, защото авторите нямат средства сами да издават творбите си.”

С тези тревоги членовете на Клуба на дейците на културата посрещнаха вчера кандидата за кмет на БСП ген. Кольо Милев. Сред тях бяха председателят на Клуба Желяз Кондев, Атанас Цонков, Сава Пеев, Антон Ганчев – Дядо Тони, Христина Димова, Николай Султанов и др.

„С директен диалог, а не с пренебрежение и затваряне в кметския кабинет, могат да се решат част от проблемите на хората на духа в Сливен”, категоричен е ген. Милев. По думите му тежкото финансово състояние, в което се намира община Сливен, поставя пред изпитание повечето обществени сфери и културата не прави изключение. Един от изходите е привличането на социално отговорни инвеститори, които да поемат ангажименти към духовната сфера в Сливен, към спонсориране на читалища и събития от културния календар на общината. „Сливен ще остане град на духа, въпреки усилията на управлението да го сломи. Заедно с вас трябва да сложим край на обезличаването на Сливен. Длъжни сме да го направим заради младите и заради децата си”, каза ген. Милев.

„Зам.–кметът по културата не е посетил нито веднъж наше събитие, не знае пътя до нашия клуб, а какво остава за проблемите ни. Трябва пълна ревизия на отдела за култура в общината”, негодува писателят Атанас Цонков, председател на Клуба на дейците на културата до1980 г. и един от учредителите на Дружеството на независимите писатели в Сливен.

„Три качества са нужни, за да управляваш – морал и достойнство, чувство за справедливост и отговорност. Сегашният кмет не притежава нито едно от тях. Като генерал Кольо Милев има тези качества и дисциплината, която притежава ще сложи ред в общината”, каза поетът Антон Ганчев – Дядо Тони.

Присъстващите на срещата се обединиха в тревогата си за нарастващата неграмотност в общината и безхаберието на досегашното управление на Сливен спрямо духовността.

От подигравателното отношение на общината и от предрешени литературни конкурси се възмути и председателят на КДК Желяз Кондев. Благодарение на усилията му в Сливен вече 20 г. се издава списание „Жажда”. От едноименната издателска къща културните дейци на град Сливен подариха на ген. Милев свои произведения, както и третия поред литературен сборник, събрал творбите на 45 поети и писатели от Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев