Община Сливен

Българите още повече затягат семейните бюджети

Бюджет
11.10.2011 / 08:36

Българите продължават да затягат коланите и да пестят за черни дни. Това показват данните на Националния статистически институт. Като цяло продажбите на дребно в България за година са се свили с 3%. Това е най-ясният показател дали сме излезли от кризата или не. Не е чудно, че дори вечният оптимист вицепремиерът Симеон Дянков вече престана да коментира този въпрос и набляга на другата си любима тема - колко е добре България по бюджетна дисциплина.

За година продажбите на мебели, домакинска техника и битови стоки са се свили с близо 6%, на автогорива и масла с над 5%, а при обувките и дрехите - с 9%. Дали защото българинът вече се грижи повече за здравето си, или защото боледува повече, по-големи обороти отчитат само аптеките и дрогериите. От август 2010 до август т.г продажбите на лекарства, медицински стоки и козметика са скочили с близо 7% според данните на НСИ. В групата "храни, напитки и цигари" няма промяна спрямо 2010 г.

На фона на горните данни БНБ продължава да регистрира ръст на спестяванията - към края на август в банките има над 30 млрд. лева на граждани. Двете противоречащи си на пръв поглед тенденции имат логични обяснения. Несъмнена и основна причина за все по-слабото потребление са растящата безработица и обедняването. От друга страна, дори добре печелещите предпочитат да спестяват, вместо да купуват телевизори, да сменят спални или да ремонтират дома си. Режимът на икономии, който и заможните хора сами си налагат, се обяснява със сгъстяващите се облаци над европейската и световната икономика. Всички коментатори признават, че това е разумно поведение - когато бъдещето е неясно, по-добре е да имаш "бели пари за черни дни".

От друга страна, когато вътрешното потребление остава свито, то не може да се превърне в основа за възстановяване на икономиката. Така при липсата на сериозни чужди инвестиции и при заглъхващите темпове на ръст на износа на нашите фирми проблемите пред България се задълбочават.

Данните на Евростат показват, че свитото потребление е проблем за целия ЕС. Спрямо август 2010 г. продажбите на храни, цигари и алкохол са намалели с половин процент, а в нехранителния сектор - с 0.7%. Картината обаче е доста различна в отделните държави. В Румъния отчитат над 6% спад, в Испания и Португалия - 4.6%, докато Литва и Латвия се радват на оживление на търговията на дребно - имат съответно 10 и 7.4% ръст.

 

Европа губи време в борбата с кризата

 

Лидерите на еврозоната имат само няколко седмици, за да избегнат икономическата катастрофа. Затова трябва да извадят "голямата базука" и да разрешат проблемите на дълговата криза. Това предупреди в интервю за "Файненшъл таймс" премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

Той призова лидерите на Франция и Германия да преодолеят различията си и до края на годината да приемат решителен план с мерки за отстраняване на несигурността, която по думите му има смразяващ ефект върху световната икономика.

Мерките според него трябва да включват бързо решение за дълга на Гърция, увеличаване на спасителния фонд над 440 млрд. евро, по-активна роля на МВФ, реформа на единния пазар и подобряване на управлението на еврозоната. "Файненшъл таймс" припомня, че за цялостен план, определян като базука, агитираше и бившият американски министър на финансите Хенри Поулсън.

Вместо да се активизират, лидерите на ЕС вчера отложиха с една седмица срещата си на върха, която трябваше да се състои на 17 и 18 октомври. На нея ще се обсъждат мерките срещу дълговата криза и проблемите на Гърция. Според източници на "Ройтерс" сред причините за отлагането е, че инспекторите от т.нар. тройка (ЕС, Европейската централна банка и МВФ) все още не са представили доклада си за ефективността на мерките, приети от Гърция.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ропой заяви, че това отлагане ще позволи да се завърши цялостната стратегия за дълговата криза в еврозоната. В началото на ноември в Кан предстои среща на върха на Г-20 и расте натискът над европейските и световните лидери дотогава да се намери решение, което да успокои пазарите.

В опит да повдигнат духа в ЕС преди срещата на Г-20 председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и ръководителят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу заявиха: "Европейският съюз трябва да докаже, че може да действа, но и чуждестранните правителства следва да дадат своя принос за справяне с кризата в еврозоната, рисковете не идват само от Европа, а и от други икономики."

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев